Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bibi Andersson är död

Hon började sin filmkarriär som 15-åring i en reklamfilm av Ingmar Bergman. Snart kom Bibi Andersson att bli en av svensk film och teaters verkliga fixstjärnor. Nu har hon gått ur tiden, 83 år gammal.
Film/Teater • Publicerad 14 april 2019
Bibi Andersson var en av Sveriges internationellt sett mest kända skådespelare. Arkivbild.
Bibi Andersson var en av Sveriges internationellt sett mest kända skådespelare. Arkivbild.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Mia i "Det sjunde inseglet", Sara i "Smultronstället" och Alma i "Persona". Bibi Anderssons filmkarriär är tätt förknippad med Ingmar Bergman – även om den senare i livet kom att omfatta både Hollywoodfilmer och egna regiframgångar.

Det var också i en reklamfilm av Bergman som filmkarriären tog sin början. 15-åriga Bibi spelade en prinsessa som i utbyte mot 100 kyssar får en tvål (av märket Bris) av en svinaherde. Men skådespelarintresset hade väckts mycket tidigare, redan som litet barn var hon med i barnteatergruppen Kottarna, därtill inspirerad av sin storasyster Gerd.

Annons

Bibi Andersson kom in på Dramatens elevskola 1954. Då hade hon redan spelat den kvinnliga huvudrollen i Nils Poppes film "Dumbom" och samma år medverkade hon i såväl Gustav Molanders filmatisering av "Herr Arnes penningar" som i Edvard Persson-filmen "En natt på Glimmingehus". När hon var färdig med utbildningen tog Ingmar Bergman med henne till Malmö stadsteater, där han då var konstnärlig ledare.

Regissören Robert Altman tillsammans med några av de skådespelare som medverkat i hans filmer: Från vänster Lillian Gish, Altman, Bibi Andersson, och Geraldine Chaplin. Stående från vänster: Shelley Duvall och Lauren Hutton.
Regissören Robert Altman tillsammans med några av de skådespelare som medverkat i hans filmer: Från vänster Lillian Gish, Altman, Bibi Andersson, och Geraldine Chaplin. Stående från vänster: Shelley Duvall och Lauren Hutton.Foto: SUZANNE VLAMIS
Bibi Andersson fick ta emot Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll 2008 för "Arn: Tempelriddaren". Arkivbild.
Bibi Andersson fick ta emot Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll 2008 för "Arn: Tempelriddaren". Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det dröjde dock till 1966 innan hon fick sin första filmhuvudroll i en av Ingmar Bergmans filmer. Rollen som Alma i "Persona", för vilken hon belönades med en Guldbagge, brukar betecknas som en av hennes allra främsta insatser. Men när hon många år senare i en intervju med Göteborgs-Posten ombads att berätta om filminspelningen var hennes mest intensiva minne hur hon gjorde en lång monolog i en enda tagning, medan Ingmar Bergman "mest var intresserad av att få bra lyssnarbilder på sin nya kvinna Liv Ullmann".

– Det är ungefär vad jag kommer ihåg och det är kanske inte så mycket att tala om, sade Bibi Andersson, som på äldre dagar föredrog att blicka framåt framför att nostalgiskt blicka bakåt.

Efter "Persona" följde en internationell karriär, då Bibi Andersson arbetade med regissörer som John Huston och Robert Altman, men den mest kända internationella film hon har medverkat i var danska Oscarsbelönade "Babettes gästabud".

Bibi Andersson tillsammans med regissören Ingmar Bergman och kollegan Liv Ullmann på en presskonferens 1965. Arkivbild.
Bibi Andersson tillsammans med regissören Ingmar Bergman och kollegan Liv Ullmann på en presskonferens 1965. Arkivbild.Foto: Freddy Lindström / TT

Över 90 filmroller blev det, varav ett tiotal regisserade av Ingmar Bergman. På 2000-talet fick karriären ny guldkant då hon Guldbaggebelönades för birollerna i "Det blir aldrig som man har tänkt sig", "Elina – som om jag inte fanns" och "Arn: Tempelriddaren".

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en massiv stroke och vårdades efter det permanent på ett sjukhem i Stockholm.

Huvudrollen i Ingmar Bergmans "Persona" brukar räknas som Bibi Anderssons allra främsta filminsats. Arkivbild.
Huvudrollen i Ingmar Bergmans "Persona" brukar räknas som Bibi Anderssons allra främsta filminsats. Arkivbild.Foto: TT
Sara Ullberg/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons