Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

I panamahatt från Ecuador...

Nostalgiskt är sedan en tid tillbaka lycklig ägare till en äkta panamahatt. Det betyder att den väl använda och något slitna Borsalino-kopian, inköpt på Menorca för åtskilliga år sedan, defintivt kan förpassas till hyllan!
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2006

Nostalgiskt är ombytlig när det gäller val av huvudbonad. Stundom väljer jag basker, stundom keps och så hatt! Nu en äkta panamahatt (gåva från en generös hustru, som föredrar hatt framför basker) till på köpet!

Vännerna Per och Håkan, i Nymans i Karlskrona, för övrigt en av landets äldsta herrekiperingar, behövde inte argumentera det minsta för att övertyga om panamahattens förträfflighet, detta huvudkläde som varit ett måste för många män världen över sedan drygt 150 år tillbaka i tiden.

Annons

Mångtusenårig historia Visste ni förresten att namnet till trots kommer den äkta, handtillverkade panamahatten, med sin mångtusenåriga historia, från Ecuador, och för si så där 60 år sedan var den det landets främsta exportprodukt.

Med min hatt följde en intressant presentation av tillverkningsprocessen, allt från strå till färdig produkt. "Råvaran" till panamahatten kommer från toquillapalmen, som odlas i Ecuadors kustland. Tillverkningen sker i de små indianbyarna där palmstrået beredes och sedan handvävs enligt en speciell teknik. En panamahatt kan ta många veckor att tillverka.

Världsutställning i Paris Nu till frågan: varför kallas hatten panamahatt?

Jo, enligt uppgift, ställde fransmannen Philippe Reimond (bosatt i Panama) ut en dylik hatt på världsutställningen i Paris år 1855. Hatten tilldrog sig stort intresse, med påföljd att Reimond sålde slut på sina hattar.

Då Ecuador inte deltog i världsutställningen kom hatten att kallas panamahatt!

I sammanhanget kan Nostalgiskt avslöja att sedan länge avlidne svärfadern Edvin Nilsson i Karlshamn, ofta sågs promenera i staden vid Mieån i eleganta panamahattar.

Den som svarade för hattleveranserna var Nilssons svåger, sjökaptenen och Sternöfödde Karl Olofsson, som efter sina resor med Johnson-linjens fruktbåtar mellan Sydamerika och Sverige, ofta "presentade" nära och kära med äkta panamahattar.

Om med dessa hattar medföljde certifikat och äkthetsintyg, i likhet med Nostalgiskts exotiska huvudbonad, därom veta vi icke.

Låt oss notera att panamahatten genom tiderna har varit något av ett måste för många män runt om i världen.

För Nostalgiskt utgör panamahatten även ett utmärkt och oöverträffat solskydd just denna gassiga sommar. En elegant huvudbonad, som blivit till en hög skyddsfaktor mot den stekande solen - allt tack vare sin utformning och sin väv av starka, täta fibrer från toquillapalmens blad uti Eucador!

Hans Bloom
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons