Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

PÅ JOBBET: ”Det positiva med att vara en liten stad är att man vet vad kunden gillar”

I en ny artikelserie träffar Mera personer inom olika yrken. Två av dem är Madlén Trasthe och Anna Bergstedt som jobbar i klädbutiken Karl-Oskar och Kristina.
Karlshamn • Publicerad 30 januari 2020 • Uppdaterad 3 februari 2020
Butiksägaren Madlén Trasthe har drivit klädbutiken Karl-Oskar och Kristina i 27 år.
Butiksägaren Madlén Trasthe har drivit klädbutiken Karl-Oskar och Kristina i 27 år.Foto: LENA EHRING

Året var 1993 när Madlén Trasthe bestämde sig för att öppna klädbutiken Karl-Oskar och Kristina. Resan började i en lokal på Ronnebygatan, en butik på 70 kvadratmeter. Några år senare flyttade butiken till sin nuvarande lokal på Drottninggatan, mitt i centrala Karlshamn.

– Vi har sålt kläder till alla fina kunder i 27 år nu och det går bara bättre med åren, berättar butiksägaren Madlén Trasthe.

Annons

Tanken på att etablera sig i andra städer finns, men tiden räcker inte riktigt till.

– Vi får en del förfrågningar om det. Vi hade en kvinna här från Växjö nyligen som sa ”Kan ni inte öppna i Växjö också, jag köper ju bara mina kläder här”.

– Det är klart att sådana tankar finns, men samtidigt känner jag att det blir mycket extra jobb, och jag är ju ensam ägare och tiden ska fungera med familjen också, säger hon.

Madlén Trasthe och Anna Bergstedt har alltid roligt på jobbet.
Madlén Trasthe och Anna Bergstedt har alltid roligt på jobbet.Foto: LENA EHRING

Madlén går upp på andra våningen tillsammans med kollegan Anna Bergstedt och sätter sig i den svarta skinnsoffan. Arbetsdagarna i en klädbutik är varierande och arbetet kan innebära allt från pappersarbete till städning.

– Ja, arbetsdagarna är varierande från den ena dagen till den andra. Jag sköter inköpen och pappersarbetet, vilket gör att jag jobbar mycket hemifrån. Det kan lika gärna vara en söndag som en måndag.

– När jag är här i butiken hinner jag inte göra så mycket pappersarbete under arbetstid då jag har fullt upp med inköp och annat, då får jag nästan planera in det för att kunna sitta med papperna, berättar Madlén.

För kollegan Anna Bergstedt finns det däremot ett mer strukturerat schema.

– När vi kommer hit kollar vi över så att allt ser okej ut i butiken, städar av och får allt på plats innan vi öppnar upp, säger Anna.

Under vardagarna sträcker sig arbetstiden från 09:45-18:15.

– Vi ska alltid finnas tillgängliga för våra kunder och sedan är vi rätt galna och glada också, så vi har alltid något roligt på g i butiken.

Annons

– Nu har de senaste veckorna varit ganska lugna efter julstöket, så då ägnar vi den tiden till lagret. Det gäller att ta vara på den tiden nu, för den kommer vi inte ha senare, berättar Anna.

Någon utbildning för yrket som butiksbiträde och butiksägare krävs inte, men den sociala förmågan är en stor och viktig del i arbetet.

– Från min sida är det väldigt viktigt att man är social. Är man inte social och inte vet hur man får ihop kläder så är det svårt att jobba i ett sådant yrke. Sedan måste man vara pigg och glad och kunna ta dig an olika människor, menar Madlén och fortsätter:

– Det positiva med att vara en liten stad är att man lär känna varandra och vet vad kunden gillar och vill ha. Det är som när jag är på inköp, då tänker jag att ”Den kappan skulle passa henne” eller ”Dessa byxorna skulle passa honom”. Det blir enklare i en mindre stad, att ha ett trevligt bemötande gör jättemycket.

Glädje och gemenskap är två ord som kollegorna Madlén Trasthe och Anna Bergstedt förknippar med sitt jobb.
Glädje och gemenskap är två ord som kollegorna Madlén Trasthe och Anna Bergstedt förknippar med sitt jobb.Foto: LENA EHRING

Vad uppmärksammar ni under en arbetsintervju?

– Helheten och hur personen är i fråga. Sedan är det väldigt viktigt att våra anställda funkar och har kul tillsammans, att man blir ett team. Det är vi verkligen här, vi hjälper varandra och vi kan snacka om allt. Vi är som en familj, säger Anna.

Vad är det bästa med ert arbete?

– Det första ordet jag tänker på är glädje, säger Madlén med ett leende och Anna flikar in:

– Och gemenskapen, vi har väldigt kul ihop.

Att vara ifrån familjen är en nackdel med yrket som kollegorna är överens om.

Annons

– Ja, att man ska vara tillgänglig ofta, så det är egentligen familjen som drabbas på grund av tiderna. Det är oftast söndagen man har ihop med familjen, men samtidigt har vi ju valt det också.

– Det hade varit en annan sak om vi inte trivts på jobbet eller trivts ihop, men nu har vi ju så roligt på jobbet, säger Anna Bergstedt.

Vad skulle ni ge för tips till någon som också vill jobba i butik?

– Vara framåt och glad. Att vara positiv och påhittig, säger Madlén Trasthe och fortsätter:

– Att vara social och ha ett trevlig bemötande, skapa relationer och tillit till dina kunder.

Fakta

Madlén Trasthe

Ålder: 47 år

Bor: Ryd

Familj: Man och två barn

Fakta

Anna Bergstedt

Ålder: 40 år

Bor: Asarum

Familj: Man och två barn

Fakta

Butiksbiträde

Utbildning: Det krävs ingen utbildning.

Lön: Enligt Statens statistiska centralbyrån är den genomsnittliga lönen för butikssäljare inom dagligvaruhandel 29 100 kronor och inom fackhandeln 28 900 kronor i månaden före skatt.

Arbetstider: Under vardagarna sträcker sig arbetstiden från 09:45-18:15.

Läs fler delar i serien På jobbet:

Elin MöllervärnSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons