Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vi vill se fler lärlingsplatser i Karlskrona kommun

Under lärlingstiden får man erfarenhet och kunskap som man har stor nytta av i ett kommande yrke och uppföljningar visar att man oftast får ett jobb efter en godkänd lärlingsutbildning.
Karlskrona • Publicerad 27 juni 2022
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fler lärlingsplatser innebär att fler arbeten inom bristyrken kan komma till stånd.
Fler lärlingsplatser innebär att fler arbeten inom bristyrken kan komma till stånd.Foto: Staffan Claesson / TT

Karlskrona kommun har hög arbetslöshet och ett stort behov av att få fler människor i ett varaktigt arbete.

Ett sätt att minska arbetslösheten är att skapa fler lärlingsplatser i kommunen. Lärlingsutbildningen syftar till att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning, ökad arbetslivserfarenhet och möjligheter att få kunskaper inom yrkesområdet under en handledares ledning på en arbetsplats.

Annons

Under lärlingstiden får man erfarenhet och kunskap som man har stor nytta av i ett kommande yrke. Uppföljningar visar att man oftast får ett jobb efter en godkänd lärlingsutbildning. Man tar lättare klivet in på arbetsmarknaden. Kunskapskraven för lärlingsutbildning inom vuxenutbildningen är de samma som motsvarande utbildning som bedrivs inom gymnasieskolan.

Fler lärlingsplatser innebär att fler arbeten inom bristyrken kan komma till stånd. Exempel på bristyrken är många hantverksyrken som elektriker rörmokare snickare. Lärlingsplatser är ett träffsäkert sätt att få fler människor i arbete.

”Vårt förslag om att Arbetsmarknadsnämnden hos kommunfullmäktige hemställer om ett anslag för att inrätta fler lärlingsplatser i Karlskrona kommun blev bifallet i nämnden.”
M och KD i Arbetsmarknadsnämnden

En lärlingsplats kan också innebära att språkkunskaperna l svenska förbättras för de som är i behov av det. Att mötas på en arbetsplats har också en viktig social funktion. Kommunen kan ansöka om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxenutbildningen med syfte att fler vuxna får en möjlighet att få en möjlighet. De räcker inte för det behov som finns i dag dessutom är det stor osäkerhet om storleken på statsbidragen år från år.

Vårt förslag om att Arbetsmarknadsnämnden hos kommunfullmäktige hemställer om ett anslag för att inrätta fler lärlingsplatser i Karlskrona kommun blev bifallet i nämnden.

Arbetsmarknadsförvaltningen och övriga partier i Arbetsmarknadsnämnden är positiva till att göra en hemställan till kommunfullmäktige om ett anslag på 4,5 miljoner kronor. under en tre års period. Vi utgår ifrån att även kommunfullmäktige är positiva till denna satsning för fler jobb i kommunen.

M och KD i Arbetsmarknadsnämnden Initiativärende

Emina Cejvan, 2:e vice ordförande (M)

Julia Melander, ledamot (M)

Gustav Nilsson, ledamot(M)

Suzanna Garsten Schön, ledamot (KD)

Annons

Johan Åkesson, ersättare (M)

Narina Grigoriyants, ersättare (M)

Peter Jörgensen, ersättare (M)

Annons
Annons
Annons
Annons