Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vi vägrar tolkavgifter i sjukvården

Det är cyniskt och det är lagvidrigt med tolkavgifter i sjukvården. Men det lär inte stoppa regionstyret SD, M och KD från att driva igenom sitt beslut om tolkavgifter i Blekinges sjukvård, när regionfullmäktige imorgon behandlar frågan. Styret har hela tiden visat en arrogans för fakta om både patientsäkerhet och lagstiftning.
Debatt
Publicerad 12 februari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM  20151113Sjuksköterska mäter blodtryck.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
STOCKHOLM 20151113Sjuksköterska mäter blodtryck.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090Foto: Claudio Bresciani/TT

Agerandet visar att SD, M och KD också har en annan, och större plan. Blekinge ska bli ett testlabb för SD och regeringens Tidöavtal, och nu är det dags att testa tolkavgifter. Blekinge ska alltså än en gång bli ett skyltfönster för en SD-vriden högerpolitik.

Argument emot tolkavgifter har stöd i både lag, rekommendationer och internationella konventioner. Det handlar om patientsäkerhet och om människor, som om de inte får rätt vård riskerar att bli ännu sjukare. Det handlar om vårdpersonalens möjligheter att kunna ge rätt vård i rätt tid. Det handlar om, och berör på djupet, de barn som tvingas agera tolk åt sjuka föräldrar och anhöriga. Och det handlar om sjukvårdens ekonomi, som påverkas om människor inte får vård i tid.

Annons

Regionstyret SD, M och KD hymlar inte med varför de gillar tolkavgifter. Därför blir det också i klartext att de inte bryr sig, vare sig om mänskliga rättigheter eller hälso- och sjukvårdslagens krav på alla regioner att ge alla patienter en säker vård. De vill helt enkelt utmana en lagstiftning dom ogillar. Och då behöver de inte heller bry sig om protester och kritik från vårdpersonalen. I den här frågan lyssnar de inte ens på Region Blekinges jurist, vars besked är kristallklart: tolkavgifter går emot lagstiftningen.

Tolkavgifter kommer inte att hjälpa människor som har svårt att lära sig svenska, att förstå det språket när dom är sjuka. Det som nu sker i Blekinge handlar om tre partier som tycker att människor som inte förstår vad doktorn eller sköterskan säger, ska betala extra för det.

”Tolkavgifter kommer inte att hjälpa människor som har svårt att lära sig svenska.”

Vi är inte bara emot ett sådant förslag. Vi värjer oss starkt mot den sortens politik. Men vi inser att SD, M och KD kommer att driva igenom sitt förslag eftersom de är i majoritet. Så vi kommer att ta debatten, begära en omröstning och ännu en gång rösta nej. För det ska bli tydligt även i protokollet vilka som var för och vilka som är emot.

SD-styret har uttryckligen sagt att när fullmäktige beslutat om tolkavgifter ”får ni väl överklaga det”. Men politiska partier kan inte överklaga. Enskilda medborgare däremot, kan göra det. Genom att vända sig till Förvaltningsrätten och begära en laglighetsprövning av beslutet om tolkavgifter i Blekinges sjukvård.

Vi vägrar att acceptera tolkavgifter i sjukvården. Blekinge förtjänar bättre än att bli ett försöksobjekt för politiska experiment. Så imorgon kommer vi än en gång att ta kraftigt avstånd, för att försvara både människovärdesprincipen och vårdpersonalens arbetsmiljö.

Christina Mattisson, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Blekinge

Kevin Ny, regionråd och gruppledare för Centerpartiet i Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons