Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vi måste ta lärarnas arbetsmiljö på allvar

Vänsterpartiet Karlskrona kräver att lärare ska kunna känna sig trygga på sitt arbete!
Publicerad 7 april 2020
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I förskolor, fritidshem och grundskolor trängs elever och deras lärare som vanligt.
I förskolor, fritidshem och grundskolor trängs elever och deras lärare som vanligt.Foto: Alexander Olivera/TT

När Covid-19 nu krävt sitt första offer i Karlskrona ökar oron bland oss invånare i kommunen. Regeringen ger direktiv om att bland annat att begränsa samlingar till 50 personer, att arbeta hemifrån om möjligt, att hålla fysiska möten i större rum och att hålla avståndet.

Dessa begränsningar gäller inte i förskolor, fritidshem eller grundskolor. Där trängs barn/elever och deras lärare som vanligt. Lokalerna tillåter inget annat. Lärare måste vara nära. Det går inte att avvisa ett barn som skadat sig och är ledset. Det går inte att låta bli att hjälpa de minsta med maten. Det går inte att värja sig när ett barn plötsligt hostar eller nyser rakt ut.

Annons

Lärare är utsatta. De har inga skydd, förutom tvål och vatten. Många börjar känna oro för den egna hälsan. De är också någons förälder, sambo eller barn. En förälder, en sambo eller ett barn som kan tillhöra en riskgrupp. De kan själva tillhöra en riskgrupp.

Rengöringsmedel finns nu i varje undervisningslokal och många lärare torkar bord och annat material trots att det inte ingår i deras arbetsuppgifter och att det saknas plasthandskar för ändamålet. De serverar också mat och dryck i matsalarna. Arbetsbelastningen ökar i takt med oron över att själv utsättas för smitta.

I kommunen finns skolpsykologer lärarna kan ringa för att få råd i hur man kan hantera barns oro. Det är mycket bra. Men vart kan lärarna vända sig med sin oro?

Vänsterpartiet Karlskrona kräver att lärarnas arbetsmiljö tas på allvar och att man vidtar alla tänkbara åtgärder som är möjliga för att lärarna ska känna sig trygga på sitt arbete.

Var skola bör ha en skyddskommitté och de måste vara aktiva nu. Riskbedömningar måste göras löpande nu. Rektorer måste ha förutsättningar att ta sitt arbetsmiljöansvar nu.

Det är allvar nu!

Åke Stridh

Ewa Liz Larsson

Annons
Annons
Annons
Annons