Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vi måste följa pengarna för att stoppa gängen

Om föräldrar till gängkriminella inte deltar i insatser för att bryta den destruktiva livsstilen är avslag på transfereringar av bidrag ett verktyg för att skapa tryck.
Sverige • Publicerad 15 april 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det krävs en större samsyn från offentlig sektor för att stoppa passiva bidrag som spiller över på kriminella.
Det krävs en större samsyn från offentlig sektor för att stoppa passiva bidrag som spiller över på kriminella.Foto: / TT

Sverige har fått en ny utbetalningsmyndighet där en av effekterna ska vara att stävja bidragsbrott. Ett naturligt nästa steg är att denna myndighet även tar över utbetalningarna för ekonomiskt bistånd som kommunerna prövar och beslutar om. Det krävs en större samsyn från offentlig sektor för att stoppa passiva bidrag som spiller över på kriminella men då krävs det att man även blandar in hushållen och inte bara stoppa individernas brott. Folkbokföringen är ett verktyg som måste kombineras med kontroll mot transfereringar till hushållen och hur rättsvårdande myndigheter flaggar för individer.

Ett hushåll vilket får bostadsbidrag, ekonomiskt bistånd, sjukpenning eller a-kassa kan inte samtidigt som skattekollektivet finansierar mat och hyra ha inneboende vilket begår brott. Att asocialt beteende såsom kriminalitet kan ge avslag på ett helt hushålls bidrag kan ses som kollektivt straff men vi måste få tryck inifrån familjer och hushåll på sina nära och kära för att bryta deras beteende. Om ungdomar är folkbokförda i ett hushåll och är gängkriminella och föräldrar och ungdomen inte deltar i insatser för att bryta den destruktiva livsstilen är avslag på transfereringar ett verktyg för att skapa tryck.

”Om till exempel en person har fotboja och bryter mot dennas restriktioner är det fullt rimligt att utbetalningsmyndigheten får en flaggning.”
Filip Aronsson Issal
Annons

Alla stenar ska vändas säger regeringen för att bryta gängkriminaliteten och då måste vi följa pengarna. Inte bara de kriminellas intäkter utan även de likvida medel som går in från skattekollektivet till dessa miljöer. Om till exempel en person har fotboja och bryter mot dennas restriktioner är det fullt rimligt att utbetalningsmyndigheten får en flaggning från rättsvårdande myndigheter för att stoppa nästkommande utbetalningar.

Filip Aronsson Issal (L) Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons