Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vi behöver prata HUR inom vården

Regionen och alla de vårdgivare som tvingas ta in hyrpersonal måste bli bättre arbetsgivare, ge kompetensutveckling med bibehållen lön, en utveckling som bör ge högre lön efter utbildningen.
Blekinge • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför bråkas det så mycket om vinst i skolan, men inte om vinst i vården?
Varför bråkas det så mycket om vinst i skolan, men inte om vinst i vården?Foto: Christian Hylse

”Svensk sjukvård är opersonlig, svår att komma åt och allt verkar ske under stor tidspress.”

”Som patient får man möta olika läkare varje gång man behöver råd och hjälp.”

Annons

” Kostnaderna för hyrpersonal knäcker ekonomin för redan hårt trängda regioner”

Så inleds ofta olika insändare och debattartiklar om vården från alla partier, organisationer och enskilda personer. Eländesbeskrivningar saknas verkligen inte. Alla beskriver hur man helst vill ha det inom vården, men alla saknar det viktigaste: HUR.

Det är inte svårt att beskriva hur det är, men långt mycket svårare att tala om hur man vill göra situationen bättre och det på ett trovärdigt sätt, så att människor tror att det kan göras.

Vi vill i alla fall försöka. Låt os börja med sanningen: Det blir värre innan det blir bättre!

Vi utgår från kostnaderna, det är resurserna som bestämmer hur vården utvecklas.

En stor kostnad i de flesta regioner är hyrpersonalen: de är anställda i bemanningsföretag, de vill ha bättre lön, bättre arbetsschema med lediga helger och utan nattskift. De vill kanske till och med välja vilka patienter de kommer att möta.

Svartmålning, kanske det, men varför skulle man annars välja att sälja sig till bemanningsföretag, som i sin tur också vill gå med vinst, gärna en rejäl sådan.

Varför bråkas det så mycket om vinst i skolan, men inte om vinst i vården?

Egentligen befinner sig regionerna i en utpressningssituation. Människor blir tyvärr sjuka och måste få vård. Finns det inte tillräckligt många fast anställda sköterskor eller läkare, så måste man hitta dem på annat håll: bemanningsföretag. Det är en situation som kan liknas vid en gisslantagning. Det måste få ett slut. Det går inte i morgon eller i övermorgon, men på några år.

Detta har Region Skåne insett. Sedan oktober i fjol har man inlett ett projekt där man ska driva vården på en avdelning helt utan hyrpersonal!

Annons

Det har gått för kort tid för att se om det lyckas, men det lär bli fler nattskift, mer övertid och färre helgledigheter för den fast anställda personalen – till en början. Inga stora förändringar kommer i morgon, inte heller övermorgon, men på sikt.

”En förutsättning för att lyckas är samverkan med närliggande regioner och en nationell samordning vore välkommet då detta inte kan fortgå.”
Jesper Rehn, Lennart Gustafsson

Regionen och alla de vårdgivare som tvingas ta in hyrpersonal måste bli bättre arbetsgivare, ge kompetensutveckling med bibehållen lön, en utveckling som bör ge högre lön efter utbildningen. Hyrpersonal som vill återgå till att bli fastanställd, ska välkomnas, inte straffas med karens! Ge personalen möjligheter till fysisk träning på arbetstid, bli bättre på att lyssna och inte avfärda påpekanden och önskemål som gnäll. Höj de fastanställdas löner i paritet med hyrpersonalen.

Blod, svett och tårar? Ja, men vill vi få till en bättre vård, måste det till förändring! Detta kommer att kosta en hel del pengar initialt, men kommer på sikt innebära en stor besparing samtidigt som man faktiskt investerat i sin personal och skapat trygghet för patienterna.

En förutsättning för att lyckas är samverkan med närliggande regioner och en nationell samordning vore välkommet då detta inte kan fortgå. Problemet är nationellt och samtliga regioner upplever mer eller mindre samma sak. Kostnader för hyrpersonal som skenar samtidigt som fast anställd personal går på knäna.

Vi behöver på allvar börja prata HUR inom vården!

Jesper Rehn, Liberalerna Blekinge

Lennart Gustafsson, Liberalerna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons