Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Verkligheten krossar Johanssons groteska vrångbild

Svar till ”Samarbeten över partigränser är en styrka för demokratin” i BLT den 13 december.
Slutreplik • Publicerad 15 december 2022
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengt Olof Dike
Bengt Olof DikeFoto: Gunnel Persson

Inge Johanssons lika obegripliga som tröttsamma försök att än en gång förvrida och försvara det för alla, utom för honom, svekfulla politiska handlandet från Moderaterna i Sölvesborg är inte bara stötande inför den dokumenterade verkligheten. Hans slutsats att valets förlorare är de moraliska vinnarna, är också lika enfaldig som den är ynklig i oviljan att se sanningen i vitögat. Vitt är svart, minus förvandlas till plus! Smått patetiskt är åberopandet av hans egen rubrik i BLT den 1/12 om ett maktrusigt SD. Med hänvisning till andra kommunala S-M-samarbeten i landet efter valet, försöker Johansson inpränta bilden av att politiska skiljaktigheter grusade samarbetet i Sölvesborg.

”Frågan är faktiskt också om inte Sölvesborg framstår som den bäst skötta kommunen i Blekinge under den gångna mandatperioden, åtminstone ekonomiskt.”
Bengt Olof Dike

Men slik retorik väger lätt mot region Blekinges nyligen utsedde kulturprismottagares, författaren Per Nilsson, fina betygsättning av kommunen. (Aftonbladet den 19 juni i år): Louise Erixon är "högst kompetent", ingen "revolution" i kommunen, kommunalrådet och SD "har styrt Sölvesborg som vilket borgerligt parti som helst". En neutral, oväldig och seriös betraktares betyg! Och vilket var väljarnas dito? Jo, SD ökade med nästan 10 procent. Verkligheten krossar obarmhärtigt Inge Johanssons groteska vrångbild. Frågan är faktiskt också om inte Sölvesborg framstår som den bäst skötta kommunen i Blekinge under den gångna mandatperioden, åtminstone ekonomiskt.

Annons

Lika avslöjande för Johansson är faktiskt också Kith Mårtenssons kommunikation med Louise Erixon. Fyra veckor efter valet (den 8 oktober) meddelade Mårtensson sin önskan i planerade förhandlingar att "ha kvar våra platser i nämnder och styrelser. Övriga krav, politiska och avtalsmässiga, tar vi när vi hittat samsyn där." Den 9 oktober upprepade hon kraven och påpekade att det fanns hela åtta liknande vallöften från M och SD, samt avslutade på följande sätt:

"Till sist vill vi att förhandlingarna påbörjas snarast och att vi alla avsätter den tid som krävs för de kommande dygnen för att kunna fatta beslut om fortsättning för Sölvesborg. Önskar er alla en fortsatt fin söndagskväll! Med vänlig hälsning Kith Mårtensson". Att det av Johansson förnekade sveket gör honom lättad, är ointressant. Men M-väljarna är inte lättade, särskilt inte när de ser hur deras röster och den politiska moralen offrades.

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons