GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Värna åsiktsfriheten

Det fria ordet och vår möjlighet att yttra oss är en av grundpelarna i vår demokrati. Massmedialt ser vi i dag i vårt samhälle två ytterligheter som gärna vill styra vilka åsikter vi får ha, vad vi säger och vilken sorts kultur vi ska visa.
Publicerad 14 augusti 2019
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
det finns en klar tendens både på sociala medier och i andra sammanhang att man lägger sig i vad någon uttrycker och vill, skriver Lisbeth Beselin.
det finns en klar tendens både på sociala medier och i andra sammanhang att man lägger sig i vad någon uttrycker och vill, skriver Lisbeth Beselin.

Den ena ytterligheten är yttersta vänstern, den andra är SD. Fast de drar så klart åt olika håll! Sverigedemokraterna vill ha idyllen och folkfostran i folkhemmet. Yttersta vänstern vill ha fria kulturyttringar, fast inga åsikter som ligger åt höger eller åt SD- hållet.

Nåväl, detta hade kanske kunnat vara både förståeligt och acceptabelt, om än irriterande. Fast givetvis finns det samtidigt fog för att diskutera hur politiskt obundet exempelvis SVT är. När man i valrörelser öppet tar parti mot ett visst parti, kan man nog inte räknas som politiskt neutral. Värst var detta nog i rapporterna vid valet 2010, så lite bättre har det ju blivit med tiden, om än inte bra.

Men åsiktsförtrycket och försöken att styra vad människor säger och tycker håller sig inte bara inom det offentliga eller i debatter där. Nej, det finns en klar tendens både på sociala medier och i andra sammanhang att man lägger sig i vad någon uttrycker och vill. Ibland undras det varför personen skriver det den skriver, eller så säger man till denne att hen borde skriva och tycka något annat.

Mitt eget senaste exempel från sociala medier var att jag hade uttryckt tvivel på att det var lämpligt att sätta en sextonåring på en segelbåt över Atlanten. Själv gillade jag inte stormar på havet på den tid jag var med och seglade! Men se det fick jag inte skriva! Då rörde jag en helig ko!

Detta bara som ett exempel. Exemplen är många. Vi kan se dem varje dag, också i sammanhang där man verkligen fritt borde kunna uttrycka sina tankar och känslor.

Vi måste se till att det blir stopp på detta ofog! Yttrandefriheten är oerhört viktig i vårt samhälle!

Lisbeth Beselin, Bräkne-Hoby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer