Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Varför tillämpar man betalparkering i en kommun?

För att våra besökare skall uppfatta Karlshamn som den vänliga kommunen som jag gärna återkommer till måste vi ta bort alla parkeringsavgifter, anser Lasse Hasselgren (M).
Publicerad 1 april 2020
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Som turist kan man bli ambassadör eller sabotör för Karlshamn. Allt beror på oss själva och våra parkeringsavgifter.
Som turist kan man bli ambassadör eller sabotör för Karlshamn. Allt beror på oss själva och våra parkeringsavgifter.Foto: Lena Ehring

Jag undrar varför man tillämpar betalparkering i en kommun. Till att börja med kan vi konstatera att det endast är 90 kommuner som tillämpar betalparkering. Övriga 200 kommuner i Sverige erbjuder sina invånare och besökare gratis parkering eller P-skiva. Det är alltså cirka 70 procent av våra 290 kommuner som valt att inte ta betalt för en parkeringsplats.

De kommuner som tar parkeringsavgifter gör det för att få ett extra tillskott till kommunkassan. Gårdagens vänliga lapplisor har utvecklats till dagens hungriga, bilburna ”parkinghunters” som med sitt aggressiva beteende och sina synkroniserade kronografer gör allt för att få sätta en lapp på din bil. Att ge service och informera om lediga parkeringsplatser är ett minne blott.

Annons

Själv ser jag parkering som en filosofisk fråga. Gör mot omvärlden vad du vill omvärlden skall göra mot dig!

Hur vill jag att omvärlden skall uppfatta min kommun? Hur vill jag att stadens invånare skall trivas i kommunen? Vad vill jag att våra turister skall säga när de reser hemåt efter en dag i Karlshamn? Som turist kan man bli ambassadör eller sabotör för Karlshamn. Allt beror på oss själva och våra parkeringsavgifter.

För att våra besökare skall uppfatta oss som den vänliga kommunen som jag gärna återkommer till måste vi ta bort alla parkeringsavgifter och anställa gamla ”goa” lapplisor som i först hand skall ge service genom att visa var det finns lediga platser. I den glada, öppna och trevliga kommunen Karlshamn parkerar vi med P-skiva. Naturligtvis med tidsgräns beroende på vilken zon du parkerar i, ju närmare torget, ju kortar tid.

Jag vill genom P-skivan reglera trafiken och i framtiden förhoppningsvis kunna erbjuda många parkeringsplatser i ett parkeringshus. Om vi bygger ett parkeringshus skulle vi kunna ta bort några parkeringsplatser intill Böljelek och låta torget andas. Torget är stadens hjärta, men samtidigt dess lunga, här måste vi kunna andas. Ytan runt Böljelek skulle kunna utvecklas till en social mötesplats där folk kan umgås, dricka ett glas vin och planera sina inköp.

Jag vill att Karlshamn i framtiden erbjuder ett gott och trevligt torghäng med musik, restauranger och många sociala ytor för umgänge.

Lasse Hasselgren (M)

Annons
Annons
Annons
Annons