Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Varför klarar kommunerna att leverera men inte regionen?

Regionernas organisationspyramider måste rivas och byggas upp igen samt att löner sätts efter prestation och kompetens och i rimlig nivå efter andra offentliga chefer.
Regionen
Publicerad 1 april 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur kan kommunerna leverera så goda resultat trots ledare vilka har mycket lägre lön än kollegorna i Region Blekinge?
Hur kan kommunerna leverera så goda resultat trots ledare vilka har mycket lägre lön än kollegorna i Region Blekinge?Foto: isabell Höjman/TT

Duktiga personer ska ha höga löner, ibland mycket höga. Men, att regionerna betalar sina chefer 50-100 procent mer i lön än motsvarande kommunala chefer trots sämre resultat är inte rimligt.

Vårdköer i Blekinge vilka ligger långt efter garantitiderna, ständiga underskott och återkommande bemanningsproblem är inte ett resultat gott nog för oss skattebetalare. Att vi kan se ännu en chefskarusell i Region Blekinge där sjukvårdschefen slutar efter kort tid är ännu ett icke-godkänt från oss som betalar.

”Att vi kan se ännu en chefskarusell i Region Blekinge där sjukvårdschefen slutar efter kort tid är ännu ett icke-godkänt från oss som betalar.”
Annons

Kommunerna i Blekinge är också stora till antal anställda, hög omsättning och stora skulder men har betydligt fler lagstiftningar att ta hänsyn till. Kommunerna har spretiga intresseområden såsom skola, omsorg, bygglov, bostäder och energi för att nämna några. Ofta är alla dessa tjänster kommunerna levererar av hög kvalitet, med goda ledtider, sällan ekonomiska underskott och nöjda skattebetalare på det stora. Hur kan kommunerna leverera så goda resultat trots ledare vilka har mycket lägre lön än kollegorna i Region Blekinge? Den frågan borde fler ställa sig och fundera på vad vi får för pengarna.

Regionernas organisationspyramider måste rivas och byggas upp igen samt att löner sätts efter prestation och kompetens och i rimlig nivå efter andra offentliga chefer. Chefskarusellerna hos Region Blekinge snurrar på till dyr kostnad och där vi kunder fortsätta betala oavsett svajig kvalitet, leverans som inte sker i tid och ekonomi i underskott. Det sker politiska skiften i Region Blekinge men resultaten är densamma oavsett färg på styret. Det finns ingenting från oss kunder som säger att chefer i Region Blekinge ska ha 50-100% högre löner än deras offentligt anställda kollegor i kommunerna. Detta är fel och behöver göras om i grunden.

Filip Aronsson Issal (L)

Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons