Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Var tog pengarna till närakuten vägen, Peter Lilja?

Varför har det demokratiska beslutet inte förverkligats?
Debatt • Publicerad 26 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Peter Lilja, regiondirektör i Region Blekinge
Peter Lilja, regiondirektör i Region BlekingeFoto: Lena Ehring

”Bland det viktigaste i vårt förändringsarbete är öppen och tydlig kommunikation, och att vi som leder arbetet håller alla som är berörda så uppdaterade som det är möjligt”, skriver region Blekinges direktör, Peter Lilja, i ett till BLT:s ansvariga utgivare riktat inlägg den 20/3 med anledning av det som han uppfattat vara felaktigheter i tidningens spegling av regionens besparingsplaner. Tillit, trygghet och öppenhet är regionens gäller, tillägger Lilja.

Med de tre ledstjärnorna som utgångspunkt vill vi därför nu att regiondirektören skapar klarhet i en fråga, som berör demokratins innersta kärna, vad den innebär och kräver av ansvar, förtroende och kommunikation till uppdragsgivarna, väljarna. Vad vet Peter Lilja om dess handläggning, beslut och fortsättning? Vi kan vara säkra på att han har varit med på halva vägen, alltså fram tills beslutet fattades den 24 juni 2020. Men vilken är hans roll senare?

Annons

Vi citerar ur protokollet, ärende nr 2019/01036, paragraf 117/20: ”Regionfullmäktige beslutar att bifalla Björn Tenland Nurhadis (SD) ändringsyrkande i att-sats 2 ´Att närakuten i Karlshamn ska öppna under 2020 med dygnet runt öppet`”

Äntligen hade efter många år av allt starkare opinion från hela västra Blekinge vunnit anklang i regionen! Socialdemokraterna hade brutit sitt vallöfte att behålla den. Det kostade dem makten 2018. Och SD kom sedan med på de borgerliga partiernas tåg och blev helt avgörande för att närakuten skulle vara dygnsöppen (se protokollet ovan). Men detta faktum är märkligt nog inte gällande för Tenland Nurhadi i dag, eftersom vi nyligen tvingades påminna honom om protokollets dokumentation av hans eget utmärkta förslag 2020. Vi får väl utgå ifrån att han från Karlshamn eller Robert Lindén från Sölvesborg ej sviker sina väljare i väst gällande kravet på tillgänglig akutsjukvård?

Och då summerar vi saken genom frågor till Peter Lilja:

– Varför har det demokratiska beslutet om en närakut inte förverkligats? Vad har Du gjort för att detta skall ske? Vem eller vilken instans har stoppat och snuvat tre kommuner på akuten? Var finns pengarna, för ändamålet avsatta drygt 40 miljoner nu?

Enligt Magnus Johansson, tidigare ordförande (S) i sjukvårdsnämnden, har de ”omfördelats till andra angelägna investeringsobjekt inom sjukvården”. (Sydöstran 20/2 2023). Enligt honom vinner man inte ”något på att gräva i saker som ett annat styre gjorde i en annan tid.”

Vi vill inte tro att Peter Lilja delar den åsikten och därmed utmanar demokratin. Hans svar inväntas med spänning. Det som har skett - eller inte gjorts - i regionen är utomordentligt allvarligt. Demokratiskt och principiellt.

Opinion Väst

Annons
Annons
Annons
Annons