Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Vad är kvinnors liv värda?

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra allvarligaste samhällsproblem och i princip alla politiker verkar hålla med om det allvaret. Ändå lyser skarpare åtgärder med sin frånvaro.
Blekinge • Publicerad 24 januari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Våldsamma föräldrar ska inte ha vårdnad och umgänge med sina barn.
Våldsamma föräldrar ska inte ha vårdnad och umgänge med sina barn.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under jullovet rapporterades 3 mord och 35 fall av misstänkta våldsbrott, där förövaren var en man och offret en kvinna som stod mannen nära. Det är uppenbart att våld i nära relation inte tar jullov. I snitt mördas 15 kvinnor per år av en man som de hade, eller hade haft, en relation med.

Men våldet är betydligt vanligare än så. I 80 procent av misshandelsbrotten mot kvinnor under 2022 – totalt omkring 23 000 fall – är gärningsmannen en man som kvinnan är bekant med, ofta en partner eller tidigare partner.

Annons

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra allvarligaste samhällsproblem och i princip alla politiker verkar hålla med om det allvaret. Ändå lyser skarpare åtgärder med sin frånvaro. För oss i Centerkvinnorna är läget alarmerande.

”I varje kommun ska det finnas tillgång till stöd och skyddade boenden, som kvinnojourer ofta erbjuder.”
Malin Bergman, Centerkvinnorna Blekinge

I varje kommun ska det finnas tillgång till stöd och skyddade boenden, som kvinnojourer ofta erbjuder. I Blekinges kommuner har vi mycket aktiva Kvinnojourer.

Några av kommunerna har inte kunnat behålla sina skyddade boende på grund av att det saknas resurser. Det behövs också ett nationellt lämna-program som säkrar att varje kvinna, oavsett var i landet hon bor, ska få mentalt och ekonomiskt stöd för att lämna en våldsam relation.

Kvinnor som har kämpat sig fria från våldet och har barn med förövaren ska inte tvingas till kontakt och delad vardag med honom. Våldsamma föräldrar ska inte ha vårdnad och umgänge med sina barn.

Om regeringen håller med om att läget är allvarligt behöver de agera nu, med åtgärder och finansiering. Det måste kvinnors liv vara värda.

Malin Bergman, förbundsordförande Centerkvinnorna

Centerkvinnorna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons