Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Stoppa bankerna storebrorsfasoner

Svenska folket måste få tillbaka möjligheten att själva välja huruvida man ska ha egen kontroll över sina likvida medel.
Blekinge • Publicerad 21 februari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Till följd av statens mångåriga försummelse av upprätthållande av en fungerande betalningsinfrastruktur, tvingas Pensionsmyndigheten sluta tillhandahålla pensionsutbetalningsavier.
Till följd av statens mångåriga försummelse av upprätthållande av en fungerande betalningsinfrastruktur, tvingas Pensionsmyndigheten sluta tillhandahålla pensionsutbetalningsavier.Foto: Pontus Lundahl/TT

Bankbedrägeriskandalen handlar om integritet, valfrihet och rätten att ha egen kontroll över sin privatekonomi och sina likvida medel.

Varken staten, kommunerna eller privata företag äger rätt att ta kontrollen över enskildas privatliv eller privatekonomi, men denna vår egenkontroll och valfrihet håller på att tas från oss, och det är lika illa oavsett vilken av dem som agerar ”storebror”.

Annons

Då Ronneby kommun vill ”tvinga” värnlösa äldre med behov av inköpshjälp från hemtjänsten att enbart handla av en namngiven livsmedelskedja med digital bank borde övriga butikskedjor som till exempel Willys och COOP reagera med bestörtning. Då kommunen vägrar att bistå de hjälpbehövande att betala med egenkontrollerade betalningsmedel, det vill säga landets enda lagliga betalningsmedel, riksbankens sedlar och mynt, då spelar man de vinstmaximerande privatägda bankerna i händerna, samtidigt som medborgarnas självbestämmande urholkas.

”Jag har efter pensioneringen 2022 av Pensionsmyndigheten förvägrats pension i över ett och ett halvt år.”
Ronny Stark

Men det är värre än så. Till följd av statens (regeringarnas) mångåriga försummelse av upprätthållande av en fungerande betalningsinfrastruktur, tillgänglig för alla och utan diskriminering av kontantanvändare, tvingas Pensionsmyndigheten sluta tillhandahålla pensionsutbetalningsavier – för de går inte längre att lösa in annat än hos banker med tillstånd från Finansinspektionen att hantera elektroniska pengar. Rätten att få ut sin pension i form av egenkontrollerade kontanter har därmed fråntagits oss. Jag vet, för jag har efter pensioneringen 2022 av Pensionsmyndigheten förvägrats pension i över ett och ett halvt år.

Svenska folket måste få tillbaka möjligheten att själva välja huruvida man ska ha egen kontroll över sina likvida medel eller om man ska anförtro förvaltningen till en rovgirig vinstmaximerande privatägd bank utan bankkontor, mänsklig service och säkerhetsmedvetande. Den allvarliga farsot som drabbat dem är inte ett datavirus utan en olycklig kombination av två åkommor: digitalisering och girighet.

Ronny Stark, fattigpensionär i Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons