Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Socialdemokraterna: Rädda gatubelysningen på landsbygden

Socialdemokraterna Magnus Manhammar och Eva Strömqvist kräver att regeringen vidtar åtgärder så att gatubelysningen kan behållas på landsbygden. Nya krav på elmätare och belysningsstolpar driver fram högre kostnader som inte kommunerna ska behöva bära ensamma, tycker debattörerna.
Karlskrona • Publicerad 24 april 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunerna kan inte på egen hand klara de nya högre kostnaderna för gatlyset, anser Magnus Manhammar och Eva Strömqvist, S.
Kommunerna kan inte på egen hand klara de nya högre kostnaderna för gatlyset, anser Magnus Manhammar och Eva Strömqvist, S.Foto: Ingemar Lönnbom

Karlskrona kommun, liksom många andra kommuner runtom i Sverige, står inför en akut utmaning. Hotet om att släcka gatubelysningen på landsbygden är verkligt, drivet av nya och kostsamma krav på elmätare och belysningsstolpar. Det är en utveckling som vi, som företrädare för Socialdemokraterna och engagerade lokalt, ser med stor oro.

Gatubelysning utgör en central del av trafiksäkerheten och skapar trygghet för våra invånare. Att riskera att landsbygden och våra byar hamnar i mörker på grund av bristande statligt ekonomiskt stöd är helt oacceptabelt. Vi vill varna för den otrygghet som uppstår när gatubelysningen släcks ner, särskilt vid platser som busshållplatser där både barn och vuxna behöver kunna känna sig säkra. Risken för ökad otrygghet och trafikrelaterade risker är hög om belysningen släcks ner.

”Staten måste träda in med ekonomiskt stöd för att säkerställa att landsbygdens gatubelysning kan bibehållas och att inga samhällen lämnas i mörkret.”
Magnus Manhammar, riksdagsledamot och Eva Strömqvist, 2:a vice ordf. i Drifts- och servicenämnden, Karlskrona.
Annons

Just nu tittar Karlskrona på att skapa en plan för att byta ut gatlysena på landsbygden, men det ser ut att bli omfattande kostnader, över 100 miljoner bara i Karlskrona kommun, så dyrt att kommunen inte har råd att göra det inom den tid som de nya kraven måste genomföras. Denna höga kostnad kan rimligtvis staten inte förvänta sig att kommunerna ska bära ensamma.

Det är hög tid för regeringen att agera. Staten måste träda in med ekonomiskt stöd för att säkerställa att landsbygdens gatubelysning kan bibehållas och att inga samhällen lämnas i mörkret. Detta är inte bara en lokal fråga för Karlskrona, utan en fråga som berör hela Sverige.

Vi kräver att regeringen tar detta på allvar och vidtar konkreta åtgärder för att rädda Sveriges gatubelysning på landsbygden. Ingen ska behöva leva i mörker på grund av brist på ekonomiskt stöd från staten.

Magnus Manhammar

Riksdagsledamot för Blekinge (S)

Eva Strömqvist

2:a vice ordförande i Drift- och servicenämnden i Karlskrona (S)

Annons
Annons
Annons
Annons