Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Slutreplik: Lite kompetens vore på sin plats

Svar till ”Lite ödmjukhet hade varit på sin plats” i BLT den 15 mars.
Karlshamn • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inte en bra idé att Karlshamns kommun med mångmiljonbelopp gynnar en enskild näringsidkare, skriver Sofie Ekenberg (C) Centerpartiet.
Det är inte en bra idé att Karlshamns kommun med mångmiljonbelopp gynnar en enskild näringsidkare, skriver Sofie Ekenberg (C) Centerpartiet.Foto: Bo Åkesson

Avtalet jag syftar på i min insändare är en allmän handling, vilken jag har begärt ut, liksom vilken kommuninvånare som helst kan göra.

Det är mycket bra att ni i Karlshamns styre: M, SD och KD, anser att ärendet inte är avgjort ännu. Då kan ni fortfarande ändra beslutet, liksom ni gjorde med Hällaryds skola.

Annons

De gamla beslut om piren som nuvarande styre hanterar, var ett beslut som samtliga partier stod enade kring. Även M, SD och KD godkände det.

Samtliga partier har under åren tagit ett enigt beslut om att uppföra byggnaden på piren och även de följande besluten att tillföra ytterligare medel till Karlshamnsfastigheter AB.

Jag är mycket positivt inställd till våra fantastiska företagare som är de som skapar de allra flesta arbetstillfällen i vårt land.

Det jag är skarpt kritisk till är att kommunen tänker gynna en enskild aktör med så gynnsamt avtal att det till och med riskerar att strida mot EU:s regler för statsstöd.

”Jag hoppas att juristerna får möjlighet att titta närmare på detta.”
Sofie Ekenberg

Det är mycket bra att ärendet drogs tillbaka från kommunstyrelsen förra tisdagen. Jag hoppas att juristerna får möjlighet att titta närmare på detta.

Ni väljer att Karlshamns kommun ska ta en årlig kostnad samtidigt som man riskerar att inte få någon intäkt alls. En enskild privat aktör skulle däremot kunna tjäna mycket bra genom årliga indirekta miljonstöd från kommunens uteblivna intäkter.

När en lokal förening skulle vilja sätta upp till exempel en teater, en stand-up eller en konsert, baseras arrangemanget på marknadspris. Den är endast en aktör som kan dra nytta av den skattefinansierade hyran som kommunen betalar. Det är inte den ideella föreningen.

Det är inte en bra idé att Karlshamns kommun med mångmiljonbelopp gynnar en enskild näringsidkare. Då är det mycket bättre att kommunen gynnar våra föreningar samt att kommunen hyr ut lokalen till marknadspris till olika arrangörer.

Sofie Ekenberg, gruppledare Centerpartiet Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons