Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Skippa spriten hemma i jul

Vissa känner glädje och kärlek inför kommande högtid, medan vissa känner en stor oro – kommer mamma supa och bli så där hemskt full igen?
ALKOHOL • Publicerad 7 december 2017
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Julen tågar fram med stormsteg. Vissa känner glädje och kärlek inför kommande högtid, medan vissa känner en stor oro, en klump i magen som inte vill försvinna.

Det är ingen oro för om tomten kommer eller inte, ingen oro över om det kommer att snöa eller inte. Det är en oro som besitter ett barns mage, själ och kropp.

Annons

”Kommer mamma supa sådär och bli sådär hemskt full igen? Säga alla de där elaka sakerna till mig? Kommer hon att slå mig, för att jag varit dum i hennes ögon? Kommer det att lukta sådär inpyrt av whiskey och vodka som det alltid har gjort tidigare på jularna? Kommer någon att se hur jag har det denna gången? Eller kommer de fortsätta att blunda?”

Det som fäster på ett barn kommer att finnas med i en vuxen människa, detta med julen som egentligen är en fin och mysig högtid, men den där demonen äger trots allt ens tankar och känslor.

Oron i magen finns än idag, den biter sig fast och vem vet när den släpper? Kanske tills nästa jul?

Snälla, behandla era barn bra – ge dem kärlek, och ännu mera kärlek, och skippa spriten. Barnen kanske aldrig tackar dig för att du lät bli, men den oron i magen, den vill ingen människa ha och framför allt inte ett litet barn.

Tro mig. Jag ska kämpa med att ge mina barn den julen som jag själv aldrig fick – det är de värda, och era barn också.

Orolig julsjäl

Annons
Annons
Annons
Annons