Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Simon Fuglsang: Regionens anställda snuvas på miljonbelopp varje år

Att anställda inom Region Blekinge inte får byta om till arbetskläder på arbetstid är fel, tycker Simon Fuglsang. Han har också räknat ut att den tid som de anställda på detta sätt tvingas skänka sin arbetsgivare motsvarar en kostnad på minst 83 miljoner.
Blekinge • Publicerad 30 april 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjuksköterskor och andra regionanställda som måste klä om till arbetskläder på sin fritid bör få kompensation, anser Simon Fuglsang. På bilden Maria Moradzala ochRemzie Xhemaili, sjuksköterskor på akutmottagningen i Karlskrona, fotograferade i ett annat sammanhang.
Sjuksköterskor och andra regionanställda som måste klä om till arbetskläder på sin fritid bör få kompensation, anser Simon Fuglsang. På bilden Maria Moradzala ochRemzie Xhemaili, sjuksköterskor på akutmottagningen i Karlskrona, fotograferade i ett annat sammanhang.Foto: Lena Ehring

Jag hade försovit mig en kvart på ett av mina första arbetspass som ung. Den första jag mötte på väg in genom dörren var givetvis chefen, som med förmanande ton sa: ”en kvart varje morgon och eftermiddag blir en hel månadslön i slutet på året.” För henne var detta givetvis ett sätt att betona vikten av punktlighet, belysa hur mycket många sena ankomster kan ackumuleras till, och vem som drabbas i slutändan: arbetsgivaren.

I dag däremot frågar jag mig själv allt oftare: Hur mycket fritid ger vi bort till våra arbetsgivare?

Annons

Att regionens anställda inte får byta om på arbetstid är ett sådant exempel.

Regionens anställda blir berövade både tid och rättvis ersättning när de tvingas byta om utanför arbetstid.

”Vi måste sluta behandla våra hjältar i vården som maskiner och visa våra regionanställda den respekt och värdighet de förtjänar.”
Simon Fuglsang

För sakens skull kan vi försöka, runt, räkna på det. För att kunna göra det får jag göra en rad antaganden: Förberedelserna, inklusive att byta om och ta sig till sin arbetsplats/avdelning, från det att man kommer in på sin arbetsplats tar cirka 15 minuter före och efter varje arbetspass, alltså 30 minuter per pass. Det blir nästan tre fulla arbetsveckor extra per år. Det är en betydande kompromiss från de anställdas sida, men det är också en kostsam sådan.

För att kunna göra någon form av uppskattning av kostnaden behöver jag återigen göra vissa generella antaganden. Jag antar och hoppas att av de cirka 5 000 anställda inom regionen är 4 000 i yrken som kräver arbetskläder. Då blir den potentiella kostnaden för denna extra tid, lågt räknat (baserat på medianlönen för USK 2023: 27 900 kronor, multiplicerat med 0,75 för tre veckors extra arbete, och sedan multiplicerat med 4 000 ombytande anställda) lite över 83 miljoner kronor, om året. Det är en summa som jag anser varken kan ignoreras eller bagatelliseras.

Det är, enligt mig, oacceptabelt att dessa anställda inte får någon som helst kompensation för den tid de tvingas spendera i regionens tjänst utanför arbetstid. Att vara tvungen att byta om för att kunna utföra sitt arbete på ett sätt som arbetsgivaren kräver kan väl inte rimligtvis räknas till fri tid? De lämnar sina hem tidigare och offrar sin fritid för att förbereda sig för att utföra sitt arbete på ett professionellt och säkert sätt. Att inte ge dem någon form av ersättning för denna tid är inte bara orättvist, det är också ett tydligt bristande i respekt för deras arbete och engagemang.

Vi måste sluta behandla våra hjältar i vården som maskiner och visa våra regionanställda den respekt och värdighet de förtjänar. Det handlar inte bara om pengar, utan också om att erkänna det hårda arbete och de uppoffringar som dessa människor gör dagligen. Att förvänta sig att de ska använda sin fritid för att förbereda sig för arbetet utan att ge dem någon form av ersättning är inte bara oacceptabelt, det är löjeväckande.

Jag uppmanar alla regionanställda att kräva förändring och att regionen omprövar sin policy för att börja kompensera sina anställda för den tid de idag tvingas spendera utanför arbetstid.

En kvart varje morgon och eftermiddag blir 83 miljoner i slutet på året, lågt räknat.

Simon Fuglsang

Annons
Annons
Annons
Annons