Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

SD, M och KD måste ge besked om miljonsparkrav på sjukvården

Vi vill veta hur SD-styret tänker genomföra sina sparkrav på flera hundra miljoner.
Blekinge • Publicerad 9 februari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Medan sparåtgärderna duggar tätt i övriga Regionsverige hörs ingenting från majoritetspartierna i Blekinge, skriver Kevin Ny och Christina Mattisson.
Medan sparåtgärderna duggar tätt i övriga Regionsverige hörs ingenting från majoritetspartierna i Blekinge, skriver Kevin Ny och Christina Mattisson.

Sveriges regioner befinner sig i ett historiskt ekonomiskt tufft läge. Det är ett utgångsläge som kräver ansvarstagande och realistiska och väl underbyggda beslut. Ansvaret vilar särskilt tungt på dom partier som tagit på sig den politiska ledartröjan. Media beskriver situationen i landets regioner med ord som ”Stenhårda sparpaket är på gång i flera regioner” och ”Regioner presenterar omfattande krispaket för att få en budget i balans”.

I Region Blekinge har majoritetspartierna SD, M och KD drivit igenom en budget med plusresultat. Regionens samlade budget ska vid årets slut ha ett plus på närmare fyra miljoner kronor. Det är inget stort överskott men det är ett plus, och mycket ovanligt. Det är till och med unikt för Sveriges regioner.

Annons

SD-styret har varit mycket tydliga med att deras budget ska hållas. Det innebär att sjukvården behöver minska sina kostnader med drygt 500 miljoner kronor. Tandvården med närmare 30 miljoner kronor. Trafiknämnden med drygt 10 miljoner kronor. Regionservice, med ansvar för bland annat lokalvård, fastigheter och IT, kan behöva minska sin verksamhet med 25 miljoner kronor. Ett annat exempel är regionstaben, den samlade tjänste- och förvaltningsledningen, som ska minska sin budget med 65 miljoner kronor. Detta ska göras i år.

Men medan sparåtgärderna duggar tätt i övriga Regionsverige hörs ingenting från majoritetspartierna i Blekinge. Trots att det redan är februari 2024. Trots att regionfullmäktige tog beslutet om budget 2024 i december förra året. Trots att SD, M och KD långt innan dess fattade ett eget beslut: att deras budget ska gå med plus.

”Vi riktar först och främst våra frågor till ytterst ansvarig politiker i det nya styret; nämligen regionstyrelsens ordförande, Robert Lindén (SD).”
Christina Mattisson, Kevin Ny

Vi vill veta hur SD-styret tänker genomföra sina sparkrav på flera hundra miljoner. Därför har vi begärt en så kallad interpellationsdebatt på regionfullmäktiges möte på onsdag den 14 februari. Debatten, precis som hela sammanträdet, direktsänds på Region Blekinges webb.

Vi riktar först och främst våra frågor till ytterst ansvarig politiker i det nya styret; nämligen regionstyrelsens ordförande, Robert Lindén (SD):

Hur ser dina och majoritetspartiernas krispaket ut för att klara budget 2024? Vilka sparpaket ser ni som en konsekvens av er egen budget? Hur många tjänster kommer att försvinna?

Hur ska ni klara utmaningarna kring tillgänglighet och vårdköer, den negativa befolkningsutvecklingen, behovet av kollektivtrafik och regionens ansvar för kultur- och bildningsfrågor?

Anser du att er budget fortfarande är realistisk?

Christina Mattisson, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Region Blekinge

Kevin Ny, regionråd och gruppledare för Centerpartiet i Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons