1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

S och SD i närakutens sandlåda!

Som två bromsar mot öppnandet av den akutmottagning i Karlshamn, som länge och med ökad styrka krävts i hela västra Blekinge, agerar nu Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i regionen.
Det akuta sjukvårdsbehovet i västra länsdelen komma först, skriver Opinion Västblekinge.
Foto: Gunnel Persson

Förstnämnda från vänster, SD från höger. Socialdemokraterna med Markus Alexandersson som krumbuktande företrädare har inlett en strid om namnet på akuten; den får inte kallas ”närakut”, anser han – och struntar därmed totalt i den medicinska verklighetens benämning på sådana mottagningar i andra delar av landet. Region Stockholm har nu ett tiotal närakuter.

Men Alexandersson har dragit igång en strid om påvens – förlåt Region Blekinges – skägg, samtidigt som han utåt är tyst gällande frågan, om hans parti är villigt att spara på regionens administration. Den kostar ju drygt 270 miljoner och består av elva (välavlönade direktörstjänster. Alliansen har ju, sent omsider och efter att länge ha gått som katten kring het gröt, sagt sig vilja kapa kostnaderna med blygsamma 20 procent. Dock bättre än att aldrig gå fram till gröten.

Vill Socialdemokraterna skära ned denna dyra administrativa koloss och därmed frigöra medel för sjukvårdssatsningar (exempelvis närakuten) eller inte? Det räcker med ett av följande ord i svaret, Alexandersson: ja eller nej! Vad därutöver är, blir bara ännu en semantisk strid om skägget, vem det än tillhör.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu är dock Alexandersson och hans parti inte ensamma om att trycka på bromsen för närakuten. Från det motsatta ideologiska hållet har Sverigedemokraternas ledande kvartett i länet, med Camilla Karlman i spetsen, plötsligt i en artikel i BLT (den 1 november) villkorat sitt stöd till närakuten, vars namn de också ogillar (jourcentral skall den kallas) med detaljerade synpunkter på hur de befintliga vårdcentralerna i Karlshamn skall se ut. Har kvartetten glömt sitt partis raka och inte alls villkorade krav på en akut i den senaste valrörelsen, där enskilda företrädare på flera platser i Karlshamn delade ut SD:s dokumenterade löfte att verka för en sådan? Rakt på sak utan villkor och reservationer!

Det är dags för de båda partierna att överge småtteriets ordstrid, den politiska grinighetens sandlåda och en gång för alla i akutfrågan skilja mellan huvudsak och bisak!

Här måste det akuta sjukvårdsbehovet i västra länsdelen komma först, medan den politiska namn- och villkorsprestigen möjligen och på sin höjd, kan vara ett samtalsämne vid eftermiddagskaffet för personalen i de inblandades partikanslier.

Opinion Västblekinge

Läs mer

Karlskrona

Klart: Ny chef för förvaltningen utsedd

Tillträder tjänsten i höst

Coronavirus

Region Blekinge: Nya covid 19-siffror för länet

Statistiken uppdaterad

Vård

Corona satte fart på digitala revolutionen

Vårdcentral erbjuder digital vård 18 timmar om dygnet

Sport

FKK faller allt djupare ner i träsket

... detta var lagets fjärde raka förlust

Östra piren

Beslut om Piren måste tas om

BLT:s avslöjande om överklagandet tvingar fram ny process

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”