Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Rösta för ett mer jämställt Europa

Vår solidaritet sträcker sig över nationsgränser och det innebär att ingen kvinna är fri förrän alla kvinnor är fria.
Debatt • Publicerad 6 juni 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag tycker det är skamligt att våldet mot kvinnor inte får den uppmärksamhet det förtjänar, skriver Sandra Bizzozero.
Jag tycker det är skamligt att våldet mot kvinnor inte får den uppmärksamhet det förtjänar, skriver Sandra Bizzozero.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag vill se ett EU som på riktigt tar krafttag för ökad jämställdhet. Ett mer jämställt EU gynnar oss alla. För oss är vissa rättigheter kanske en självklarhet. Men för många andra är det långt ifrån självklart att få gå i skolan, att få bli kär i vem man vill eller att ens få arbeta om man är kvinna. Vi ser att kvinnors rättigheter kränks och ifrågasätts på allt fler ställen runt om i världen.

Jag tycker därför att EU måste ta ett större ansvar för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, säkerställa rätten till abort inom hela unionen och se till så att fler kvinnor får jobb och egen försörjning. Utan jobb och makt över sitt eget liv kan ingen människa vara fri. Frihet är att kunna göra egna val i sin egen vardag.

Annons

Handel med kvinnor och flickors kroppar måste stoppas, därför vill jag att fler länder ska ha en sexköpslagstiftning likt den vi har i Sverige. Jag tycker det är skamligt att våldet mot kvinnor inte får den uppmärksamhet det förtjänar. Det här är ett allvarligt problem som drabbar miljontals kvinnor, både här i Sverige och runt om i världen. Kvinnors rätt att få leva och överleva måste bli en given grundbult inom hela EU-samarbetet och jag tycker att unionen ska sätta mycket skarpare krav på de länder som vill tumma på rättigheter för kvinnors rätt till sin egen kropp.

Vi behöver välja företrädare som garanterat kommer att stå upp för alla kvinnors rätt till grundläggande mänskliga rättigheter. Socialdemokraterna är ett feministiskt parti och ser det som en självklarhet att kvinnor och män, pojkar och flickor ska ha samma möjligheter och rättigheter i alla livets skeden, oavsett om det är i Sverige, EU eller resten av världen. Främjandet av jämställdhet är inskrivet i EU-fördragen men vi ser samtidigt att EU fortfarande är långt ifrån jämställt. De senaste åren har utvecklingen till och med avstannat och gått bakåt istället. En tredjedel av kvinnorna i EU har inte ett eget jobb, våldet mot kvinnor fortsätter och på många håll i Europa syns en mycket allvarlig tillbakagång inom jämställdhetsområdet.

Kampen för ökad jämställdhet hänger tätt ihop med kampen för vår gemensamma säkerhet och sammanhållning. En trygg omvärld ger bättre förutsättningar för tryggare samhällen och därmed också en tryggare vardag för främst kvinnor och barn. Vi vet att de som drabbas allra hårdast i krig och väpnade konflikter är kvinnor och barn.

Därför tycker jag att det är vårt gemsamma ansvar att agera och trygga kvinnors liv och vardag. Vår solidaritet sträcker sig över nationsgränser och det innebär att ingen kvinna är fri förrän alla kvinnor är fria.

Vi blir alltid starkare tillsammans. Genom att kämpa för både gemensam säkerhet och för att EU ska ta stora steg framåt för ett mer jämställt samhälle kan vi bygga en mer trygg och rättvis framtid för alla. Välj sammanhållning och ökad jämställdhet, inte splittring den 9:e juni.

Sandra Bizzozero 
Kandidat nr 21 på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentet.

Annons
Annons
Annons
Annons