Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Replik: Det är dags att uppgradera vårt EU-medlemskap

Svar till ”Till Liberalerna om euron” i BLT den 12 mars.
Publicerad 21 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sveriges EU-medlemskap är så mycket mer än en ekonomisk fråga.
Sveriges EU-medlemskap är så mycket mer än en ekonomisk fråga.Foto: Janerik Henriksson/TT

I debattartikeln ”Det är dags att införa euron”, som publicerades i BLT i början av februari, är Liberalerna i Blekinge tydliga med att det är dags att gå från halv till fullständig medlem i Europasamarbetet.

Vi skrev bland annat att Sverige tjänar 300 miljarder kronor årligen på vårt EU-medlemskap. I BLT den 12 mars ställde Thor frågan om hur vi räknat fram alla dessa miljarder kronor.

Annons

Det är inte Liberalerna som räknat fram summan 300 miljarder kronor. Det är EU-kommissionen som gjort uppskattningen tillsammans med flera internationella institut. Man har utgått från EU:s inre marknad, med mer än 450 miljoner invånare, och beräknat exportvärdet utan tullar och gränshinder, som andra länder utanför EU har. Sverige är ett exportberoende land och handel med andra EU-länder ger svenska företag möjlighet att expandera och öka sin omsättning. Detta är vad de 300 miljarderna kronor handlar om!

Men Sveriges EU-medlemskap är så mycket mer än en ekonomisk fråga. Det handlar om att vara en del av en större gemenskap som främjar fred, samarbete och välstånd i Europa. Det är bara när vi i EU håller samman kring liberala värden som Europa kan vara en stark och pådrivande kraft i världen.

Vill Sverige fortsätta stå med ena foten utanför tillsammans med Ungern och en krets andra länder som blir allt mindre, eller vill vi bli en del av gemenskapen med euroländerna för att stärka och utveckla Europa? Ja, denna fråga har under 20 års tid funnits på Liberalernas agenda. Och vi har en plan för hur vi ska kunna bryta vårt utanförskap och bli fullvärdiga medlemmar i EU.

Det är dags att uppgradera vårt EU-medlemskap från basic till premium! Liberalerna har färdplanen klar och målet är ett införande före 2028.

Vi är övertygade om att andra partier snart kommer att följa efter oss.

Liberalerna tror på ett starkare Europa - för ett starkare Sverige!

Styrelsen för Liberalerna i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons