Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Regionen bör införa sex timmars arbetsdag

Varje dag säger vårdpersonal upp sig och dåliga arbetsvillkor är den överlägset främsta orsaken.
Blekinge • Publicerad 16 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är bevisat att kortare arbetsdagar kan leda till ökad produktivitet, minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel på arbetsplatsen.
Det är bevisat att kortare arbetsdagar kan leda till ökad produktivitet, minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel på arbetsplatsen.Foto: Jessica Gow/TT

Vi har en moralisk skyldighet att värdesätta och kompensera våra hjältar inom vården för deras hårda arbete på ett adekvat sätt. Med tanke på den skuld vi har gentemot våra vårdanställda är det mer bråttom än någonsin att agera. Vi kan inte längre skjuta upp detta.

Flera kommuner och regioner har redan framgångsrikt testat sex timmars arbetsdag med positiva resultat. Varje dag säger vårdpersonal upp sig och dåliga arbetsvillkor är den överlägset främsta orsaken. Det och undermålig lön. Undersköterskor i Blekinge känner sig förringade och orättvist behandlade när deras sjuksköterskekollegor erhåller betydande löneförhöjningar medan de själva lämnas i skuggan och får till svar att satsningar kommer i framtiden. Det är en orimlig situation som underminerar både arbetsmoralen och den övergripande kvaliteten på vården.

Annons

Genom att minska arbetstiden för personalen i region Blekinge kan vi öka effektiviteten och samtidigt förbättra arbetsmiljön. Det är bevisat att kortare arbetsdagar kan leda till ökad produktivitet, minskad sjukfrånvaro och ökad trivsel på arbetsplatsen. Det är med andra ord en investering i personalens hälsa och välbefinnande, vilket i längden kan leda till både bättre vård och minskade kostnader för sjukvården.

”Att införa en sex timmars arbetsdag är därför inte bara en satsning på personalen utan också en satsning på kvaliteten i vården.”
Simon Fuglsang

Att införa en sex timmars arbetsdag är därför inte bara en satsning på personalen utan också en satsning på kvaliteten i vården. Det är en åtgärd som går i linje med de sparåtgärder som behövs för att hantera underskottet, då den kan bidra till att effektivisera arbetet och minska kostnaderna på sikt.

Genom att införa sex timmars arbetsdag kan region Blekinge inte bara förbättra arbetsmiljön för sina anställda utan även adressera de strukturella ojämlikheterna som råder inom vården. Det är hög tid att prioritera välmåendet hos dem som dagligen arbetar för att vårda och stödja vårt samhälle. En princip som gäller på arbetsmarknaden är att ersättning för övertid alltid ska kunna tas ut i pengar. Det är nu dags att vända på den principen. Den enorma skuld vi har till våra hjältar i vården ska kunna plockas ut i tid.

Simon Fuglsang

Annons
Annons
Annons
Annons