Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Regeringen värnar bankerna snarare än vanligt folks situation

Replik till ”Håll dig till fakta, Björklund!” i BLT den 12 mars.
Blekinge • Publicerad 14 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Visst har vi en SD-regering, skriver Helene Björklund.
Visst har vi en SD-regering, skriver Helene Björklund.Foto: Lena Ehring

Det är underhållande och oväntat att det väcker så mycket känslor när det uppdagas att Sverigedemokraterna styr landet och borde få ta ansvar för det. Sverigedemokraterna är det överlägset största partiet i regeringsunderlaget och har tagit en hel våning i anspråk på regeringskansliet. Enligt Tidö-avtalet ska alla frågor, alla beslut, alla utnämningar och så vidare förankras med SD innan det kommuniceras och beslutas. Så visst har vi en SD-regering.

Men själv vill jag hellre fokusera på sakfrågan.

Annons

Under 2023 har priserna, exklusive räntor och energi, ökat med cirka 30 procent mer i Sverige än jämförbara länder i Europa. Det har kostat en vanlig barnfamilj mer än 5 000 kronor under 2023. Det är ett misslyckande från regeringen sida att varken hantera matpriserna eller övervinsterna i banksektorn. Socialdemokraterna föreslog en bankskatt där intäkterna skulle gå till att stötta barnfamiljerna, till exempel genom ett extra barnbidrag, men fick inget gehör.

”Undersköterskan, läraren, pensionären, vänder på kronorna för att få ihop till det mest nödvändiga.”
Heléne Björklund

Faktum är att regeringen inte ens visar intresse för problemet. Svenska folket blir fattigare. Undersköterskan, läraren, pensionären, vänder på kronorna för att få ihop till det mest nödvändiga. Och det verkar inte ens finnas en plan från SD-regeringen att förbättra situationen. De värnar således mer om bankernas övervinster än situationen för vanligt folk.

Det är inte bankerna som vi klandrar för deras övervinster, de agerar utifrån de spelregler som gäller.

Och apropå att hålla sig till fakta. Du får nog läsa och räkna igen hur många gånger jag nämner SD. Du har överdrivit med trehundra procent.

Heléne Björklund, riksdagsledamot (S) Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons