Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Rädda sillen i Östersjön

Sillen är liksom strömmingen i Östersjön hotad. Det vore katastrofalt om vi inte lyckas skydda fisken utan låter den försvinna för alltid. För oss Liberaler är det här en viktig fråga inför valet till Europaparlamentet eftersom framtiden för Östersjöns fisk delvis avgörs av det parlament vi väljer den 9 juni.
Debatt • Publicerad 10 maj 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utvecklingen har under senare tid gått åt helt fel håll.
Utvecklingen har under senare tid gått åt helt fel håll.Foto: Michael Probst

Trots att EU har fått en bättre lagstiftning ser vi hur den tillämpas med allt för stor hänsyn till kortsiktiga ekonomiska intressen. Det skadar miljön, fiskbestånden men också fiskerinäringens möjligheter. Vi vet hur det gick för torsken men risken är att andra arter nu går samma öde till mötes.

Liberalerna har länge varit tydliga med att det tvärtom måste vara de långsiktiga ekologiska intressena och det småskaliga hållbara fisket som måste värnas för att vi alls ska ha någon fisk kvar. Men utvecklingen har under senare tid gått åt helt fel håll.

Annons

Förra året gick medlemsländernas fiskeriministrar på tvärs mot vetenskapen och gav grönt ljus för mer fisk än vad bestånden tål. Sedan ville ministrarna att Europaparlamentet skulle ta sig an ett förslag om att ytterligare försämra skyddet för Östersjöns fisk genom att behandla det i ett snabbspår. Det lyckades Liberalerna bidra till att sätta stopp för.

Men frågan om att försämra skyddet för sillen och strömmingen ligger kvar på bordet i väntan på behandling.

”Det kan inte vara acceptabelt att några enstaka jättefartyg får roffa åt sig fisken för att skicka den i bearbetad form till bland annat norska laxodlingar.”

Liberalerna kommer fortsätta kämpa skyddet av fisken och vi vill hindra beslut som för all framtid kommer att utarma livet i Östersjön. Det kan inte vara acceptabelt att några enstaka jättefartyg får roffa åt sig fisken för att skicka den i bearbetad form till bland annat norska laxodlingar, medan det knappt går att få tag i sill att äta i vanliga butiker. Sillens överlevnad och ett hållbart fiske handlar också om att värna en levande kust och skärgård. Det är viktiga frågor för oss här i Blekinge. Därför vill vi fortsätta ta strid för Östersjöns fisk i Bryssel.

Karin Karlsbro, Europaparlamentariker och toppkandidat (L)

Styrelsen för Liberalerna i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons