Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Politiken har gjort det möjligt att konkurrera med betyg

Centralisering av betygsättningen vore att hämma och begränsa kunskapssynen.
Publicerad 28 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Betygens rättssäkerhet är hotad, skriver debattören.
Betygens rättssäkerhet är hotad, skriver debattören.Foto: Alexander Olivera/TT

Liberalerna ville lansera sig som skolparti nummer ett. Det blev inte mycket verkstad av det, och ännu mindre nu när man i så mycket har lagt sig som dörrmatta i den SD-styrda regeringen.

Istället är det SD och M som nu lägger ett välkommet om än sentänkt förslag om att återgå till en mer likvärdig undervisningsskyldighet, som får lov att bygga på pedagogiska grunder istället för på kommunernas och friskolornas ekonomi. Avståndet mellan idé och verklighet kommer dock att uppenbara sig.

Annons

Vår obligatoriska grundskola initierade integration och lärande utifrån varje elevs förutsättningar. En skola som också byggde gemenskaper för en god samhällsutveckling. I takt med den växande skolsegregationen har betygen blivit till ett konkurrensmedel med åtföljande betygsinflation.

Betygens rättssäkerhet är hotad och röster höjs för att styra och centralisera betygsättningen. Det vore att hämma och begränsa kunskapssynen och därmed till nackdel för den bredare och djupare kunskapsutveckling som varje elev förtjänar. Den enskilde läraren har helhetssynen och bedömer eleven bäst. Ett nödvändigt projekt är istället att göra upp med marknadsskolan och omintetgöra skolsegregationen.

SVT 2:s Agenda redovisade den 10 mars att elever som gått i friskolor klarar sin högskoleutbildning sämre än elever som gått på kommunala skolor. De får sämre resultat på högskolan jämfört med elever från kommunala skolor trots att de haft likvärdiga gymnasiebetyg. Det visar att friskolor är mer generösa I sin betygssättning, och mest generösa är de friskolor som drivs av aktiebolag.

Även skolminister Lotta Edholm med tidigare aktieportfölj I det börsnoterade skolföretaget Tellusgruppen, tvingas nu erkänna att elever från friskolor får sämre resultat på högskolan, att vinsterna driver betygsinflationen. Politiken har gjort det möjligt att konkurrera med betyg istället för med kunskap.

Samtidigt har friskolorna ett lätthanterligare elevunderlag och fler elever från hem med studiebakgrund, vilket istället borde ha främjat kunskapsnivån.

Friskolornas VD Ulla Hamilton tillbakavisar kritiken! Hon känner till friskolornas lägre lärarbehörighet och lägre lärarlöner, vilket gagnar vinsten men inte kunskapsnivån.

I SVT 2:s Agenda den 17 mars. tvingas även utbildningsminister Mats Persson (L) erkänna att L varit fel ute, att det under marknadsskolans beskydd sedan länge pågår en omfattande betygsinflation och att den drivs av vinstintressen med understöd av föräldrar som blivit kunder i vår tidigare likvärdiga och så väl fungerande skola.

Inge Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons