Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Pensionärer betalar jobbskatteavdraget

Jobbskatteavdragets intentioner – att det skall vara lönsamt att arbeta har varit bra men vi måste tänka på unga, sjuka och äldre.
Publicerad 12 juli 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi har växande behov inom vård, skola och omsorg och det finns tre vägar att gå.
Vi har växande behov inom vård, skola och omsorg och det finns tre vägar att gå.Foto: Gorm, Kallestad

De kommunala ekonomierna i Sverige vittnar på många håll om ansträngning. I ett Sverige som växer hamnar kostnaderna hos kommunerna och intäkterna hos staten. En växande befolkning skapar kostnader för omsorg, utbildning, planering för bostäder med mera. Staten får ökade intäkter i form av omsättningsskatter, punktskatter, företagsbeskattning. Tillväxten stärker staten men försvagar kommunerna. Det råder obalans. Det normala i en sådan situation är ökade statsbidrag. Den möjlighet omintetgjorde alliansen i höstas genom den statsbudget de drev igenom.

Sverige regeras nu med alliansens budget. En budget som innebar ett sjätte jobbskatteavdrag. Alliansen prioriterade i budgeten privat konsumtion från dem med arbete, i ställer för offentlig konsumtion. Det sjätte jobbskatteavdraget kostade 20 miljarder. 2000 kronor per invånare i Sverige. För en kommun av Ronnebys storlek hade kommunens del av dessa miljarder i stället kunna ge ett statligt tillskott om 60 miljoner. Förmodligen hade ett riktat statsbidrag givit Ronneby mer än så. Pengar som väl hade behövts för att täcka de kostnader där intäkterna hamnar hos staten. Det hade blivit bättre balans. Skolan och äldreomsorgen hade haft bättre möjlighet att utvecklas och ge en god kvalité.

Annons

Uppmaningen till lokala företrädare för alliansen är att i de kommande budgetförhandlingarna ha modet att påverka sina företrädare att föreslå att det sjätte jobbskatteavdraget backas tillbaka till förmån för förstärkta stadsbidrag till kommunerna. Det gör det också enklare att undvika de kommunala skattehöjningar som drabbar alla. Även de som inte fick någon glädje av det sjätte jobbskatteavdraget. Det är pensionärer, sjuka och skolungdomar som nu genom risk för kommunala skattehöjningar och kommunala nedskärningar får betala det 6:e jobbskatteavdraget som alliansen med hjälp av Sverigedemokraterna drev igenom.

Det är tid för att se till våra gemensamma behov. Vi har växande behov inom vård, skola och omsorg och det finns tre vägar att gå. Kommunala skattehöjningar, statsbidrag från staten eller nedskärningar. Kommunala skattehöjningar och nedskärningar skall vi undvika. Vi skall slå vakt om vår gemensamma välfärd, utveckla vård, skola och omsorg. Jobbskatteavdragets intentioner – att det skall vara lönsamt att arbeta har varit bra men vi måste tänka på unga, sjuka och äldre. Till detta behövs det pengar och det är dags att vi nu använder den svenska statens goda ekonomi till att för alla skapa och utveckla en god skolan, omsorg och sjukvård. Sverige skall vara tryggt och utvecklande att växa upp, leva och bli gammal i och förutsättningarna finns.

Magnus Johannesson (S)

Annons
Annons
Annons
Annons