Debatt

Oljeutsläpp i Mieån dödar änderna

Debatt Artikeln publicerades
Sten Lund anser att man måste sanera den insamlade oljan i Mieån: ”Annars är det lika illa för fåglarna.”
Foto: LENA EHRING
Sten Lund anser att man måste sanera den insamlade oljan i Mieån: ”Annars är det lika illa för fåglarna.”

Det måste bli stopp på oljekällan som rinner ut i Mieån. Fåglarna fryser och svälter ihjäl.

Sedan början på december 2018 har det förekommit oljeutsläpp i Mieån flera gånger. Jag har underrättat Miljöförbundet. Flera änder har varit helt inkletade i oljan och har varken kunnat simma, flyga eller äta.

Kommunjägaren har varit här och avlivat två som var helt avmagrade och inkletade i oljan. Hur många fåglar som sen landat i oljan och flugit vidare för att sedan gå en långsam död tillmötes vill jag inte tänka på. Fåglarna förstår ju inte att de blir snedsmetade när de landar i ån och kan inte tala om hur illa det är.

Jag har alltså ringt Miljöförbundet flera gånger. Jag har även ringt räddningskåren och de var här och la ut en läns i början på januari 2019. Det var ju bra, oljan rinner inte vidare i Mieån, men oljan ligger ju kvar så fåglarna hamnar i den. Det räcker inte att lägga ut en läns, man måste ju sanera den insamlade oljan, annars är det lika illa för fåglarna.

Det måste bli stopp i källan där oljan rinner ut! Fåglarna kan inte tala , det är vi människor som måste hjälpa dem!

Sten Lund

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.