Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Nu blottas sanningen bakom Gilla Karlshamn och banken

Kommunen ska inte stödja varken Gilla, dess gala om drygt en månad eller på annat sätt.
Karlshamn • Publicerad 26 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Påståendet att banken ”expanderar till piren” är lika löjligt som groteskt.
Påståendet att banken ”expanderar till piren” är lika löjligt som groteskt.Foto: Johan Hultgren

En sparbankschef som vägrar besvara nödvändiga frågor om bankflytten och reducerar huvudmännens lagstadgade inflytande till noll och intet! De har ju inget med den obegripliga flytten till Östra piren att göra när 112 års närvaro i nuvarande förnämliga och rymliga bankhus med utrymmen, som de nya lokalerna ej är i närheten av, bryts. Men i dessa skapas ju ”närmare relationer med nära kunder”, heter det i den floskulösa semantiken och där påståendet att banken ”expanderar till piren” är lika löjligt som groteskt.

Samma sparbankschef som ordförande i lobbyorganisationen ”Gilla Karlshamn”, vilken ska ”bygga attraktivitet, stolthet och ambassadörskap för Karlshamn och få fler företag och människor att vilja bo och verka i Karlshamn”. Nu av BLT (den 15 mars) avslöjad vara skriven i Stockholm, där kommunalskatten är fyra kronor lägre än Karlshamns! Upp flyga alltså orden i Gillas vokabulär, men tanken för dess ordförande icke i Karlshamn finns, för att drastiskt travestera William Shakespeare. Bankdirektören har dock tackat ja till att bli utsedd till ledamot i länsstyrelsens insynsråd, som ska se till att det finns ”demokratisk insyn och medborgerligt inflytande” i länsstyrelsens arbete. Insynsrådet skall även vara rådgivande i frågor som rör vårt län. Alltså ej Stockholms län.

Annons

En person som i sin profession och som ordförande i Gilla Karlshamn har satt tigandet i system och gör allt för att hindra insyn - Gillas tillskapade aktiebolag är beviset på detta - ska nu ha den motsatta rollen hos länsstyrelsen. Detta väcker förstås reaktioner och funderingar, varav inte alla är tryckbara. Banken är också företrädd i insynsrådet av sin styrelseledamot Helena Lönegård. Som har påpekats tidigare i debatten, är Gilla Karlshamn en organisation, som i motsats till sitt syfte har bidragit till att kommunens ekonomi nu är i botten; krafter i den, med Cimonchefen Peter Mattisson i spetsen, drev på alla tänkbara sätt fram uppförandet av skandalhuset, vilket till dags datum har kostat minst 610 miljoner kronor. Med Mattisson som första namn bland 38 andra fastslogs i en artikel i BLT (11 mars 2020) att huset var det ”viktigaste steget i Karlshamns utveckling på flera hundra år”.

”Sparbankens huvudmän måste vid stämman den 18 april, sätta ned fötterna och stoppa enmansföreställningen.”
Bengt Olof Dike

Kommunen ska inte stödja varken Gilla, dess gala om drygt en månad eller på annat sätt. Inga kommunala bolag skall vara medlemmar, organisationen bör snarast avvecklas. Ordföranden är ointresserad av Karlshamn. Och sparbankens huvudmän måste vid stämman den 18 april, sätta ned fötterna och stoppa enmansföreställningen. Sanningen bakom förlåten i banken och Gilla Karlshamn är obarmhärtig för de förförda men välkommen.

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons