Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Nu är det dags att avskaffa monarkin

Att ha en kungafamilj har inte mycket värde. Detta eftersom de inte har någon makt och de gör inget viktigt för landet mer än att vara en “symbol”, enligt kungahuset.se.
SAMHÄLLE • Publicerad 5 december 2017
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kungafamiljen anländer i häst och vagn till riksdagshuset inför riksmötets öppnande.
Kungafamiljen anländer i häst och vagn till riksdagshuset inför riksmötets öppnande.Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är onödigt, varför skulle man behöva ha symboler? Dessutom föds de till dessa förmåner vilket rent av är orättvist i vårt jämlika samhälle.

Enligt kungahuset.se är kungen ordförande vid utrikesnämndens sammanträden, men varför skulle inte en faktiskt erfaren person med meriter för den här positionen få bli det? Varför skulle han som blivit född till rikedomar också få detta jobb?

Annons

Att en hel kungafamilj skulle få bo jättefint och bli betraktade som extra fina och en ära att träffa är helt konstigt. För detta är en demokrati där man jobbar för att alla ska ha lika möjligheter.

En lösning för att avskaffa monarkin är att inrätta en republik. En republik fast utan president då en republik i teorin kan sakna en statschef. Det hade varit bra eftersom en kung eller president med ytterst lite makt är ett slöseri med pengar och arbetskraft.

Men att en person ska ha mycket makt är också en galen idé. Monarkin är på grund av dessa anledningar ett slöseri av skattepengar och borde avskaffas och ersättas.

Casper von Schenck

Annons
Annons
Annons
Annons