Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Närmast ett välfärdsbrott

Ur ett vänsterpartistiskt perspektiv kan man ställa sig frågan. Vad vann vi på detta? Bowin har inte lyckats förklara detta. Vilket inte är konstigt. Det går inte!
Debatt • Publicerad 5 juli 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ola Robertsson (S) och Peter Bowin (V)
Ola Robertsson (S) och Peter Bowin (V)Foto: Louise Sillén Herzegh

Vi kan nu se resultatet av det smutsiga spel som förevarit inom kommunpolitiken i Ronneby. Socialdemokraterna lyckades erövra positionen som kommunstyrelsens ordförande med Ola Robertsson som dess ordförande. Roger Fredriksson får behålla sitt heltidsarvode på 75 500 kronor i månaden som förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Detta ha kunnat ske med stöd av Miljöpartiets ledamot Lova Necksten och Vänsterpartiets ledamöter Peter Bowin och Mohammed Teeti. Om Neckstens ställningstagande har stöd hos övriga miljöpartister i Ronneby vet jag inte men jag vet att vi är många vänsterpartister i Ronneby som inte ställer oss bakom Bowins och Teetis ställningstagande om två heltidsarvoderade kommunalråd i Ronneby kommun.

Annons

Har man det minsta erfarenhet av kommunpolitiken vet man vad det innebär att vara 1:e vice ordförande i en kommunalstyrelse eller nämnd. Det är inte betungande, tro mig! Att då ta emot 75 500 kronor i månaden för detta uppdrag är nästan att betrakta som ett välfärdsbrott. På helår blir detta en kostnad på dryga 1,3 miljoner kronor (inklusive arbetsgivaravgifter). Detta innebär en merkostnad på ca 650 000 kronor på ett år jämfört med nuvarande kostnad.

Hur kan en företrädare för Moderaterna försvara detta? Hur kan du, Roger Fredriksson, ta emot detta arvode varje månad utan att få dåligt samvete?

Ur ett vänsterpartistiskt perspektiv kan man ställa sig frågan. Vad vann vi på detta? Bowin har inte lyckats förklara detta. Vilket inte är konstigt. Det går inte!

Vi är flera vänsterpartister i Ronneby med mångårig erfarenhet inom kommunpolitiken som undrar. Att ställa sig bakom en socialdemokrat som kommunstyrelsens ordförande i stället för en moderat gör vi alla dagar på året. Men det bör ha vissa politiska konsekvenser. Exempelvis borde vi ha villkorat detta med att förvissat oss om att de äldre i Backaryd och Eringsboda kan få möjlighet till gemensamma luncher, stoppa ev utförsäljning av det kommunala fibernätet, avskaffa nuvarande vaktmästarorganisation och återinför platsbundna vaktmästare (skolvaktmästare, idrottsplatsvaktmästare, etcetera ).

Detta har kunnat, till viss del, finansierats med minskade kostnader för Roger Fredriksson och minskat antal ledamöter i Ksau. Inget av detta har uppnåtts!

I en tidningsartikel har Bowin fått frågan ”Det här är något ni diskuterat inom partiet först?” Bowin svarar: ”Det jag kan uppleva är att det är ett pedagogiskt problem att förklara vad man röstar om och vad resultatet blir.”

Där har Bowin rätt! Det är inte lätt att förklara. Särskilt inte när vi vid ett medlemsmöte i partiet var mer eller mindre eniga om att rösta emot förslaget om två heltidsarvoderade kommunalråd!

Ronny Pettersson,

tidigare mångårig gruppledare för Vänsterpartiet Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons