1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Miljöpartiet: ge de ensamkommande amnesti

Det är dags att ge de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen amnesti eller ändra gymnasielagen så de får en chans att stanna, menar företrädare för Miljöpartiet Karlskrona.
Det som förut tycktes svårt, blir under eller efter coronakrisen helt omöjligt, skriver Ingela Gånedahl och Madeleine Norman.
Foto: Maja Suslin/TT

7 500 ungdomar som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen. För att få ett permanent uppehållstillstånd måste ungdomen skaffa sig en fast anställning som ska vara minst 2 år inom sex månader efter studentexamen. De ungdomar som har valt att gå på omsorgsprogrammet har säkert goda utsikter att klara det kravet, men vad händer med alla de andra? Det som förut tycktes svårt, blir under eller efter coronakrisen helt omöjligt.

Dessa ungdomar har erbjudits hopp och möjligheter för ett liv i Sverige och de jobbar hårt för att uppfylla kraven. Sverige har investerat stort i ungdomarnas utbildning. Det är både inhumant och ett stort resursslöseri att utvisa de unga efter färdiga studier. Det är ovärdigt vårt land som så ofta framhäver vår medmänsklighet.

Det enklaste och bästa är att regeringen ger ungdomarna amnesti, annars ändra gymnasielagen nu så att ungdomarna ges en reell chans!

Ingela Gånedahl, MP Karlskrona

Madeleine Norman, MP Karlskrona