GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöpartiet: ge de ensamkommande amnesti

Det är dags att ge de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen amnesti eller ändra gymnasielagen så de får en chans att stanna, menar företrädare för Miljöpartiet Karlskrona.
Publicerad 22 april 2020
Det som förut tycktes svårt, blir under eller efter coronakrisen helt omöjligt, skriver Ingela Gånedahl och Madeleine Norman.
Det som förut tycktes svårt, blir under eller efter coronakrisen helt omöjligt, skriver Ingela Gånedahl och Madeleine Norman.
Foto: Maja Suslin/TT

7 500 ungdomar som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen. För att få ett permanent uppehållstillstånd måste ungdomen skaffa sig en fast anställning som ska vara minst 2 år inom sex månader efter studentexamen. De ungdomar som har valt att gå på omsorgsprogrammet har säkert goda utsikter att klara det kravet, men vad händer med alla de andra? Det som förut tycktes svårt, blir under eller efter coronakrisen helt omöjligt.

Dessa ungdomar har erbjudits hopp och möjligheter för ett liv i Sverige och de jobbar hårt för att uppfylla kraven. Sverige har investerat stort i ungdomarnas utbildning. Det är både inhumant och ett stort resursslöseri att utvisa de unga efter färdiga studier. Det är ovärdigt vårt land som så ofta framhäver vår medmänsklighet.

Det enklaste och bästa är att regeringen ger ungdomarna amnesti, annars ändra gymnasielagen nu så att ungdomarna ges en reell chans!

Ingela Gånedahl, MP Karlskrona

Madeleine Norman, MP Karlskrona

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer