Debatt

Låt hela Kulturskolan vara kvar – och utvecklas!

Debatt Artikeln publicerades
”Vi vet att ungdomar efterfrågar alternativa fritidssysselsättningar under ordnade former.”
”Vi vet att ungdomar efterfrågar alternativa fritidssysselsättningar under ordnade former.”

Att rasera Kulturskolan innebär att kunskap och kompetens försvinner som blir väldigt svår att bygga upp igen.

Kultur är skaparkraften och kreativiteten! Kultur är upplevelser! Kulturskolan ger barnen tid till inlevelse och möjlighet att klä en inre tanke i ord, dans, teater, musik och bild. De får upplevelser, känslor och nya tankar som ger självförtroende och lust att delta i den sociala gemenskapen. Detta har stor betydelse för lärandet i stort!

Ronneby Kulturskola har under ett antal år ägnat tid och kraft åt att bygga upp en gedigen verksamhet – som fungerar! Kulturskolan har samarbete bland annat med Ronneby skolor, Kulturcentrum, Ronneby folkteater, Dans i Blekinge, Musik i Blekinge.

Kulturskolans pedagogiska kulturprogram når idag 4 350 barn varje år! 15 procent av Ronnebys innevånare!

Kulturskolans närvaro i den obligatoriska skolan och gymnasieskolan är en viktig väg mot ökat deltagande och ökad inkludering. Att man har resurser att erbjuda ett rikt och kvalitativt utbud av kurser och ämnen är också betydelsefullt för att nå underrepresenterade grupper med olika socioekonomiska förutsättningar, kön, kulturell bakgrund, funktionsvariation med mera.

Vi vet att ungdomar efterfrågar alternativa fritidssysselsättningar under ordnade former. Blekingemodellen som är nationellt uppmärksammad garanterar att alla barn mellan 3 till 16 år får delta eller uppleva en professionell föreställning eller evenemang.

Kulturskolan i Ronneby arbetar framgångsrikt med att skapa samarbetsformer mellan kulturskolan och grund- och gymnasieskolan. Ronneby Kulturskola har skapat en verksamhet som fått mycket positiva gensvar från Kulturskolor och andra runt om i landet. Att rasera den innebär att kunskap och kompetens försvinner och blir väldigt svår att bygga upp igen.

Peter Bowin ordförande i Vänsterpartiet Ronneby

Magnus Rosén kulturarbetare och vänsterpartist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.