Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Landsbygdens röst i Blekinge får inte tystna

Om Blekingeposten inte går att rädda föreslår undertecknad att någon eller båda av återstående två tidningar undersöker och utreder hur dessa kan ersätta Blekingepostens stora roll i nyhetsskildringen.
Publicerad 28 maj 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ARKIV 120713. Vacker landsväg med rapsfält och bondgård i bakgrunden. Foto: Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430Foto: CHRISTINE OLSSON

Alarmerande snabbt har frågan om Blekingepostens nedläggning kommit oss landsbygdens eldsjälar och alla övriga ideella krafter och dess organisationer samt dess livsviktiga entreprenörer till kännedom. Vi förstår nu mycket väl att om det gamla presstödet som skulle stödja 2:a och tredje tidningar blir väsentligt mindre skulle en liten tidning som Blekingeposten lätt hamna i skottgluggen.

Blekingeposten blev en renodlad företrädare för Landsbygden för ett antal år sedan och har sedan dess genom dess chefredaktör Lars Göran Enarsson blivit en analyserande beskrivande veckotidning som i första hand skriver och skildrar det som sker på landsbygden utanför centralorter/städer. Beslutet var oerhört viktigt för att synliggöra alla Blekinges landsbygdsföreningar, alla kreativa personer och entreprenörer, som utan dem landsbygden snabbt skulle utarmas.

Annons

Jag minns speciellt ett tillfälle när Lars Göran uppmärksammade oss i Bräkne-Hoby om Folktandvårdens planer att lägga ner en väl fungerande tandklinik i Bräkne-Hoby.

Alla vi som dagligen engagerar oss för landsbygden synbarhet, utveckling, samhällsfrågor och evenemang är oerhört beroende av att media skriver och skildrar det som pågår på landsbygden. Antalet personer och potentiella läsare som bor och verkar utanför centralorterna, Blekinges fem kommuncentra, utgör omkring hälften av Blekinges befolkning och är således en viktig intäktsbas för media.

Om en nedläggning enligt ovan kommer till stånd och Blekingeposten inte går att rädda föreslår undertecknad att någon eller båda av återstående två tidningar undersöker och utreder hur dessa kan ersätta Blekingepostens stora roll i nyhetsskildring, opinionsbildning och djupgående reportage om livet utanför kommuncentrum som någon form av ersättning för veckotidningen Blekingeposten.

Detta skulle kunna bli en renodlad lördagsbilaga under namnet ”Nya Blekingeposten” i stil med nuvarande Blekingeposten och finansierad till viss del genom reklamintäkter. Jag föreslår också att ta tillvara Blekingepostens kompetens och kontakter genom att låta dess nuvarande chefredaktör Lars Göran Enarsson utveckla och organisera denna ”Nya Blekingeposten”. Redan i dag har dessa tidningar reklamfinansierade bilagor för Blekinges städer som Mera Ronneby och Mera Karlskrona.

Anledningen till denna insändare är undertecknads långa erfarenhet av landsbygdsutveckling.

Med hjälp av Blekingeposten och övriga medias nyhetsrapportering och opinionsbildning har vi företrädare för landsbygden i Bräknebygden och övriga Blekinge under åren fått draghjälp med att ta landsbygdsriksdagen till Blekinge, tillsammans med andra eldsjälar arrangerat Cykelfrämjandets sommarturistvecka i Blekinge. Organiserat en av Ronneby kommuns största manifestationer i modern tid för landsbygdens skolor och initierat utvecklingen av Svenmanska Trädgårdsparken och mycket, mycket mera.

Ola Pagels

Annons
Annons
Annons
Annons