Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Kortare arbetstid är att värdera människors hälsa

Detta handlar inte om girighet, utan om att de också ska kunna få ihop sitt liv, spara till en semester, unna sig något extra eller bara vara närvarande när deras barn kommer hem från skolan.
Blekinge • Publicerad måndag 04:00
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dessa vårdarbetare, våra hjältar, har ett dagligt schema som skulle få en superhjälte att svettas.Foto: Jessica Gow/TT

Det är ironiskt att SKR och Sobona vill få det till att Vårdförbundets strejk för att få igenom sina högst rimliga krav skulle vara samhällsfarlig. Vad som verkligen är samhällsfarligt är att systematiskt underbemanna operationer utan att det finns personal som täcker på ordinarie arbetstid, och att patienter opereras av personal som är inne på sin sjätte operation tolv timmar in i sitt arbetspass. En ny rapport från Vårdförbundet har visat att 3 av 10 medlemmar jobbar deltid och hälften av dessa anger att huvudorsaken är behovet av vila och återhämtning.

Vårdförbundets förslag om en stegvis arbetstidsförkortning med 15 minuter i början och slutet på varje pass är ett nödvändigt första steg. I dag blir vårdarbetare kallade samhällsfarliga när de tar ut sin rast och går hem när arbetspasset är slut. Blockaden får skulden för att regionens kostnader ökar. I vissa regioner har man till och med bestämt att sjuksköterskor inte längre får ta ut någon semester mer än den som är lagstadgad fram till början av oktober, och man ställer även in planerad utbildning. I Region Blekinge menar man att många planerade semestrar inte kommer kunna ges på grund av övertidsblockaden. Påståenden som ironiskt nog bara belyser det faktum att regionerna systematiskt valt att underbemanna sina avdelningar.

Annons

Dessa vårdarbetare, våra hjältar, har ett dagligt schema som skulle få en superhjälte att svettas. De blir ofta sjukskrivna, hinner knappt äta lunch och får sällan ta pauser. Efter en utmattande arbetsdag väntar ändå hushållssysslor, barnomsorg och ekonomiskt ansvar. Och som om det inte var nog, envisas de flesta regioner med att hålla vårdarbetare ständigt kontaktbara via sms-grupper. Dessa svarta ”jourtimmar” som vårdarbetare bjudit regionerna på sedan mobiltelefonernas introduktion borde kunna ligga till grund för en ansenlig kompbank. Vi kan kalla dessa komptimmar ”välfärdstimmar”. Jour ska ingå i avtalet, och jag uppmanar alla som läser detta: gå ur dessa gruppchatter och sms-grupper där ni blir uppmanade att täcka pass NU!

Att införa arbetsdagar med 30 minuters ”välfärd” och bibehållen lön skulle vara en välkommen och välförtjänt gest till dessa vårdarbetare. De bär en enorm börda på sina axlar. För dem är dessa 30 minuter inte en lyx, utan en nödvändighet för att kunna balansera arbete med livets övriga plikter.

”Många inom vården lever ett liv där varje dag är en kamp för att få ihop tillvaron.”
Simon Fuglsang

Många inom vården lever ett liv där varje dag är en kamp för att få ihop tillvaron. De arbetar långa timmar i fysiskt och psykiskt krävande jobb, ofta med övertid och personalbrist som vardag. De får knappt tid att återhämta sig innan de måste ta hand om hemmet och barnen. Detta handlar inte om girighet, utan om att de också ska kunna få ihop sitt liv, spara till en semester, unna sig något extra eller bara vara närvarande när deras barn kommer hem från skolan.

Arbetstidsförkortning handlar inte om att ge människor mer fritid på bekostnad av arbete, utan om att skapa ett hållbart samhälle där människor inte slits ut i förtid. Det handlar om att värdera människors hälsa och välmående högre än maximalt antal arbetade timmar. Att investera i 30 minuters välfärd till våra vårdanställda är att investera i människors livskvalitet och i ett mer jämlikt och rättvist samhälle.

Vi måste ge våra hjältar, som varje dag kämpar för att få ihop sina liv, den respekt och det stöd de förtjänar. Vi är skyldiga dem det. Att kunna erbjuda denna lilla gnutta riktade välfärd, att förkorta arbetstiden med bibehållen lön, är inte att överskölja dem med lyx. Det är att ge dem nästan lika bra förutsättningar på arbetet som alla oss andra.

Så låt oss införa 30 minuters välfärd för våra hårt arbetande hjältar. Låt oss visa att vi ser och värderar deras kamp. Låt oss göra deras liv lite lättare och vårt samhälle lite bättre. Och till alla som tycker att det känns orättvist och vill ta del av denna reform, ni är mer än välkomna att ansluta er till vårdyrket. Det behövs fler!

Och så till sist en hälsning till vårdförbundet:

HÅLL I OCH HÅLL UT!

Simon Fuglsang (S)

Annons
Annons
Annons
Annons