Debatt

Kör inte över Karlskronaborna hela tiden

Sven Kvist ,

Vem styr i Karlskrona? En arkitekt som anser sig ha ensamrätt att styra utformningen samt byggandet i staden och fullständigt strunta i invånarnas synpunkter på lador i trä och stenöknar. Dessutom skövlas den underbara parken vid Kilströms kaj med dess gräsmattor och träd, en oas för många kringboende.

Tydligen stör den lilla parkeringen bakom parken. ”Bilar behöver inte havsutsikt” är senaste favoritfrasen, efter ordet förtätning.

Med varningar från experter om kommande klimatförändringar som resulterar i stigande havsnivåer och stormar är det inte ansvarsfullt att bygga havsnära inför kommande generationer, något som vederbörande borde informera sig om och ta på största allvar.

Hur tillämpas lagen om offentlig upphandling i Karlskrona kommun? En redogörelse kring Kilströms kaj och Wingårds skapelse borde offentliggöras. Även andra projekt borde redovisas.

    Vem står bakom idéskisserna kring ny saluhall på Fisktorget? Någon fulare byggnad är svår att åstadkomma. En byggnad i ett plan utan restaurang, men med café och offentliga toaletter som saknas i staden. Byggnaden ska passa in i miljön runt Fisktorget och ta hänsyn till Världsarvet.

    Att bygga stora byggnader i trä är definitivt inte klimatsmart! Lyssna på invånarna med sunt förnuft som vill behålla Karlskronas genuina utseende som sjöstad, och för en saklig och ödmjuk dialog utan förmyndarmentalitet. Karlskronaborna är kompetenta att ha en åsikt och medbestämmande om utformningen av staden, och ska inte bli överkörda i alla projekt. Att själva kunna planera sin vardag och sin logistik är en självklar rättighet, och invånarna ska inte bli utestängda från Karlskronas centrum på grund av slopade parkeringsplatser. Det är upp till var och en att själv välja färdmedel efter behov.