Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Kommunen har säkert många lokaler som kan förädlas

Ansvaret för politiker är att förädla och utveckla med ett världsarvperspektiv i Karlskrona. Men på Trossö finns det nu två stora kontorskomplex, varvets gamla kontorsbyggnad samt Länsstyrelsens gamla kontorskomplex.
Karlskrona • Publicerad 22 februari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har inte Boverket högre ambitioner?
Har inte Boverket högre ambitioner?Foto: Christian Hylse

Ibland, ja faktiskt ganska ofta, reflekterar jag över hur Karlskronas politiker har tänkt när de planerat sina visioner för Trossös utveckling mot bakgrund av världsarvstatusen. Ansvaret är att förädla och utveckla med ett världsarvperspektiv. Jag tycker att det i stort sett endast är Stumholmen som anpassats till den bild som var argumentet för världsarvstatusen och samtidigt utvecklats med Marinmuseum, ubåtsmuseum samt moderna bostäder. Detta skedde innan vi visste om ett kommande världsarv!

På Trossö finns det nu två stora kontorskomplex, varvets gamla kontorsbyggnad samt Länsstyrelsens gamla kontorskomplex. Jag känner inte till kapacitetsutnyttjandet i dag på dessa byggnader men tror inte att de till fullo användes som kontor. Snart kommer Boverket att överge Sparre och det är stora kontorsytor som blir lediga. Samtidigt bygger man och har byggt nya kontorsbyggnader vid Skeppsbrokajen. Kajerna där måste då förstärkas för över 100 miljoner kronor. Jag hade i stället kunna tänkt mig en skön park där med olika aktiviteter samt en vacker, öppen, mottagande gästhamn.

”Är detta klimat- och miljötänkande?”
Ekonom
Annons

Är detta klimat- och miljötänkande? Är det en hållbar planering som tänker på hur vi använder naturresurserna? Har inte Boverket högre ambitioner?

I detta sammanhang skulle det vara av allmänt intresse av att få en bild över hur många lokaler som regionen och kommunen har som står tomma. Säkert många ytor som kan förädlas till kontor!

Ekonom

Annons
Annons
Annons
Annons