1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Karlshamn struntar i cyklisterna

Karlshamns kommun har antagit en cykelpolicy där cyklism och gångtrafik anges som de viktigaste trafikslagen. Antagandet av denna policy gjordes före senaste valet.
Trots att ganska lång tid har gått har ändå ingenting hänt för att leva upp till cykelpolicyn, tvärtom.
Foto: Hasse Holmberg

Trots att ganska lång tid har gått har ändå ingenting hänt för att leva upp till policyn, tvärtom.

Vid varje form av anläggningsarbete i gator eller cykelbanor är det cyklisterna som får stryka på foten medan bilismens framkomlighet främjas. Detta är helt i linje med hur det alltid varit – bilismen betraktas i varje läge som det viktigaste trafikslaget. Det finns massor av exempel på detta, men frågan är om inte trafiksituationen vid norra infartens handelsområde är värst. Där tvingas cyklister att korsa fem livsfarliga infarter på bara ett hundratal meter.

Inget har gjorts åt detta trots att problemet påtalats otaliga gånger. Kommunen har bara fortsatt att strunta i cyklisterna vid anläggandet av nya områden.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu ser jag i pressen att kommunen ska anlägga ett nytt handelsområde vid Janneberg på mark som kommunen köpt för åtskilliga miljoner. Varför lägger man handelsområden där människor inte bor? Jo, för att de lätt ska nås med bil och där stora gratisparkeringar omgärdar varje butik.

Vi skulle ju minska bilismen vars skadeverkningar på miljön är väldokumenterade och främja cyklismen i stället. Varför görs inte detta när kommunfullmäktige i fullständig enighet och i sann demokratisk anda antagit en policy som säger att så ska ske?

Man skulle nästan kunna tro att de politiska viljeinriktningar som inte passar den ekonomiska tillväxtens apostlar kan man strunta i. Så har det ju varit länge och så verkar det förbli. Men demokratiskt är det inte. Har ett enigt fullmäktige sagt att cykeltrafiken ska betraktas som det viktigaste trafikslaget i Karlshamn så ska det vara så. Då kan man inte fortsätta att göda bilismen.

Anders Englesson

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”