1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt

Jag har alltid med stolthet berättat att jag bor i Sölvesborg

Det började med kommunalrådets partyfoto där hon hånar kvinnor som anmäler sexuella trakasserier. Sedan kom Samstyrets 220 punkter där i synnerhet punkterna om kommunala konstinköp och flyktingmottagning kommenterades. Sedan kom beslutet att inte längre hissa regnbågsflaggan. Man kunde skratta om det inte vore så sorgligt.
Publicerad 9 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Samstyrets 220 punkter finns inte ett ord om framtidstro, skriver författaren Per Nilsson.
I Samstyrets 220 punkter finns inte ett ord om framtidstro, skriver författaren Per Nilsson.Foto: Lena Ehring

Jag har alltid med stolthet berättat att jag bor i Sölvesborg. Och jag har gjort det många gånger – under trettio år har jag gjort författarbesök runtom i Sverige, från Kiruna och Luleå i norr till Ystad och Skanör i söder. Många hundratals skolor har jag besökt, från stora förortsskolor till små byskolor. Och jag har berättat om den lilla vackra staden mellan Östersjön och bokskogarna där jag bor, om Sweden Rock och Mjällby AIF, och att Jimmie Åkesson var elev på Bokelundsskolan när jag arbetade där som lärare.

Numera känner alla i Sverige till Sölvesborg. Det började med kommunalrådets partyfoto där hon leker gruppsex för att håna kvinnor som anmäler sexuella trakasserier. Sedan kom Samstyrets 220 punkter där i synnerhet punkterna om kommunala konstinköp och flyktingmottagning kommenterades. Sedan kom beslutet att inte längre hissa regnbågsflaggan. Så var det biblioteksplanen och nedskärningarna inom kultursektorn. Ortsnamnet står numera för dumhet, inskränkthet, inkompetens och rasism. Det har skämtats nästan dagligen om Sölvesborg i radio och tv. SD vill naturligtvis gärna påstå att det bara är nollåttor, kulturelit och vänsterliberaler som är kritiska, men det är inte sant. Det som händer i Sölvesborg är något alldeles nytt, främmande och skrämmande.

Nu styr Sverigedemokraterna i Sölvesborg med moderater, kristdemokrater och SoL-partiet som lydiga hundar. I Samstyrets 220 punkter finns inte ett ord om framtidstro, miljö, klimathot, eller satsningar på kultur och barn och unga. Däremot ska näringsliv och öldrickande och privata initiativ inom vård, skola och omsorg stöttas, och man har många synpunkter på muslimska kvinnors klädsel.

I praktiken yttrar sig nu politiken i att fina, små och välfungerande kommunala demensboende ska läggas ner och ersättas med ett privatdrivet boende i Ljungaviken med 60 (!) platser. Och ambitiösa och hårt arbetande invandrare och flyktingar som utbildar sig för att arbeta inom vården skuldbeläggs som grupp när Robert Lindén (SD) påstår att det uppstått flera incidenter och att språkproblemen varit gigantiska. Och bokskogen ska skövlas för att ge plats för villor vid Vitehall.

Man kunde skratta om det inte vore så sorgligt, och om det inte kändes som om en isande vind drar genom samhället. Har ni inte lärt något alls av historien?

Sölvesborg är min hemstad. Mina barn har vuxit upp här. Min farmor kom från Hörvik och jag räknar släktled efter släktled på Listerlandet. Jag vill leva här, och får hoppas att jag inte blir dement som min far och hamnar i ett jätteboende styrt av ett profithungrigt vårdbolag.

Per Nilsson