Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Inget eller bantat Pirenprojekt?

Ekonomisk skymning och mörker för havsutsikten, kan man sammanfatta den lilla kommunens –Karlshamns – stora planer med Pirenprojektet, menar Bengt Olof Dike.
Publicerad 14 april 2020
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: LENA EHRING

Under slutet av mars skulle anbuden för det ekonomiskt smått gigantiska projektet på Östra piren i Karlshamn vara inkomna, öppnade och bli offentliga – tillsammans med redovisningen av fakturorna för de hittillsvarande kostnaderna, cirka 28 miljoner kronor, för den planerade totala satsningen för trehundra miljoner. 28 miljoner avser huvudsakligen det sedan länge färdigställda grundarbetet. Detaljerna och specifikationerna sedan länge mörkade av Karlshamnsfastigheters VD, Stefan Nilsson, och projektledaren Samuel Henningsson, VD för NetPort.

Men anbudstiden har förlängts, berättade häromdagen Henningsson för mig. Det dröjer nu till slutet av april innan anbuden blir tillgängliga för gemene man och utgiftsmörkret får ge vika för ljuset och finansiärernas, skattebetalarnas självklara, hett eftertraktade insyn och bedömning av fortsättningen. Den fortsättning som skall resultera ibland annat sjuhundra nya (700) arbetsplatser, stor konferenslokal och restaurang i den planerade byggnaden, vilken därmed effektivt kommer att skymma utsikten mot Östersjön, hamninloppet och Kastellet – en negativ bieffekt, som hittills dock tycks ha marginaliserats eller förtigits i debatten.

Annons

Ekonomisk skymning och mörker för havsutsikten, kan man sammanfatta den lilla kommunens stora planer. Ty ett ekonomiskt äventyr av hittills aldrig skådat slag är denna satsning. Därom är de flesta överens, i varje fall de som skall finansiera byggnationen. Ansvariga politiker och projektledaren är dock av motsatt uppfattning och har ännu inte, såvitt känt, slagit till reträtt. Men frågan hänger nog i luften, eftersom mycket blir annorlunda efter coronapandemin. Såväl nationellt och regionalt som lokalt. Sedan några veckor arbetar tusentals och åter tusentals personer i landet hemifrån. Och det är ”stiltje på mötesfronten”, som en ledare i Dagens Nyheter konstaterar. Tidningen påpekar att ”det är många smarta lösningar som har exploderat under våren (…) och de fungerar.”

De senaste decenniernas digitala revolution har tvivelsutan starkt reducerat behovet av stora kontorskomplex och såldes även gjort, att stora konferens- och möteslokaler blir mer eller mindre överflödiga i framtiden. Att inte beakta sådana fakta vid den fortsatta planeringen av projektet på Östra Piren vore ansvarslöst. En omvärdering av chanserna att få sjuhundra nya arbetsplatser där måste ovillkorligen göras. Hittills har som bekant inte en enda sådan säkrats.

Det skulle därför inte förvåna någon, om vi snart får se en välbehövlig reträtt från de politiker, som för några år sedan spände bågen över bristningsgränsen. Inget, eller ett bantat, projekt är dagens tips. Men med tanke på att det gäller Karlshamn, är det klokt att gardera med kryss.

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons