Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Hur skulle det gå om Ronneby hade val nu?

Kanske blir det så inför näst val att både S och M spricker. För S har det hänt i exempelvis Pajala och Alvesta. Motsättningarna blev för stora.
Ronneby • Publicerad 8 maj 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad händer efter Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M)?
Vad händer efter Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M)?Foto: Marcus Palmgren

”Vi tar ansvar,” säger Ola Robertsson (S) och går in i samarbete med M. Snabbt kommer man överens. Vi tar en heltidslön var. Finansieringen klaras av den återbetalning som Åsa Evaldsson får göra.

Frågan blir: Kan det anses oansvarigt av Centern att inte gå med i samarbetet? Knappast.

Annons

Problemet för många politiker, mest inom M och S, är vilken falang man ska ansluta sig till, om man vill ha poster i framtiden. Håller en moderat på Roger Fredriksson, är man ”körd” om Fredriksson förlorar. 
Inom S är det likadant. Man är ingalunda överens om M-samarbetet.

Kanske blir det så inför näst val att både S och M spricker. För S har det hänt i exempelvis Pajala och Alvesta. Motsättningarna blev för stora.

Robertsson utlovar en bra arbetsmiljö. Under den innevarande mandatperioden har S suttit med armarna i kors. Den dåliga arbetsmiljön fick Sara Blixt avslöja. S synes inte vilja ta något ansvar för detta.

S talar om målet ”en fortsatt bra utveckling” i kommunen. Vad ”fortsatt” innebär sägs inte. Befolkningsminskning i fem år, är det en bra utveckling? De usla skolbetygen?

Vad händer nu? Bland annat ska kommunfullmäktige besluta om ansvarsfrihet för kommunstyrelsens medlemmar. Det kan bli jämnt. Vilka kommer att anses vara jäviga? Är någon utomlands? Följer alla partilinjen?

”Det intressanta är att extraval numera är en möjlig lösning.”
Sune Håkansson

Frågan är om massmedia kommer med nya ”avslöjanden”? Sannolikt är det så.

Hur skulle det gå om vi hade ett val nu? Det vanliga svaret är: Då kommer M att förlora rejält Alla övriga partier tror sig kunna vinna något mandat. Även delar av M tror på egen seger.

Det intressanta är att extraval numera är en möjlig lösning. Kravet är ett beslut i kommunfullmäktige med två tredjedelars majoritet.

M kan inte själva stoppa ett extraval. Man måste ha hjälp från åtminstone ett stort parti. Får man det?

I närtid avser jag att mer formellt ställa kravet om extraval.

Annons

Tanken är att det skall skapas en styrbar kommun. Det kan behövas en stabilare majoritet, där den aktuella opinionen fått slå igenom.

Sune Håkansson, Ronnebypartiet

Annons
Annons
Annons
Annons