Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Gemenskapens glädje glöms bort när äldreboende nedrustas

Eringsboda kan tas som ett exempel på hur det politiska landskapet har förändrats under min politiskt aktiva tid.
Eringsboda • Publicerad 22 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Backen i Backaryd kommer att avvecklas som äldreboende för att bli trygghetsboende.
Backen i Backaryd kommer att avvecklas som äldreboende för att bli trygghetsboende.Foto: Mats Blennow

Sent omsider inser folket i Eringsboda att makthavarna avser att nedrusta äldreomsorgen i bygden. De gamle ska inte längre få äta i matsalen. Ej heller skall maten tillagas i det befintliga köket på Björkliden. I stället skall maten lämnas ut till den egna bostaden. Gemenskapens glädje glömmer man. Även skolbarnen ska få maten tillagad i centralorten. Lokala protestaktioner förbereds.

Förvisso står tre lägenheter redan tomma på Björkliden. Traktens äldre har för länge sedan märkt varthän det bär. Utan matsal går det minst lika bra att bo kvar i villan eller i någon hyreslägenhet.

Annons

I berörd nämnd var det endast Jennie Fredriksson (C), som ville bevara den nuvarande ordningen.

Björkliden byggdes på 1980-talet, som äldreboende. Hårdast stred Petri Peterson (C) för byggnationen. Berörd nämndsordförande (S), menade att det kunde räcka med tio servicelägenheter. Den tyngre vården kunde ske i Backaryd, menade han.

Eringsboda kan tas som ett exempel på hur det politiska landskapet har förändrats under min politiskt aktiva tid. 1970 hade Centern 59 procent av rösterna i kommunvalet, till stor del Petris förtjänst. S hade 35 procent, trots att deras lokale företrädare hade svenska rekordet i tystnad. Mer än 20 år i fullmäktige utan att ha yttrat sig. Via BlekingePosten blev han rikskändis, med rubriker både i Expressen och Svenska Dagbladet.

Vid det senaste valet redovisades Eringsboda tillsammans med Hasselstad. Valdistriktet hade störst andel sverigedemokrater i hela kommunen, 37 procent (i riksdagsvalet 43 procent), utan att ha någon lokal kandidat och utan någon lokalavdelning. Centern har kommunens starkaste centeravdelning, men fick nöja sig med 16 procent. S fick kringsvid en lika stor andel.

”Likaledes kommer Backen i Backaryd att avvecklas som äldreboende för att bli trygghetsboende.”
Sune Håkansson

Andelen utlandsfödda i väljarkåren var fem procent, bland de lägre andelarna i kommunen. Det är också en invandrare, som driver samhällets enda butik. Jag förundras över utfallet i valet. (I valdistriktet Älgbacken var 45 procent av de röstberättigade utlandsfödda).

Likaledes kommer Backen i Backaryd att avvecklas som äldreboende för att bli trygghetsboende, även om ingen vet vad som menas med trygghetsboende. Även Backen har lediga lägenheter. Kanske blir lösningen att tillåta en del något yngre hyresgäster.

Backaryd är den enda postort i kommunen, som inte har någon representant i kommunfullmäktige. Samhällsföreningen är inte heller så aktiv som förr.

Förhoppningsvis får jag analysera hur den kommunala nedrustningen i skogsbygden påverkar de lokala valresultaten vid valet 2026.

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons