Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Ge folket tillbaka bankkontor och kontanter

Bankkontor har prackat på oss komplicerad digital teknik i stället för personlig service, vilket har lett till dagens bedrägerier.
Blekinge • Publicerad 10 februari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kontanter är en omistlig hörnpelare i en demokrati.
Kontanter är en omistlig hörnpelare i en demokrati.Foto: Martina Holmberg / TT

På teve får vi se en högre banktjänsteman som under tårar försäkrar att banken gör allt för att förhindra telefonbedrägerier riktade mot framför allt äldre bankkunder.

Sanningen är väl att det är bankerna själva som gjort bedrägerierna möjliga. I sin omättliga strävan efter att hänsynslöst maximera sina övervinster har man slagit igen bankkontor och prackat på oss komplicerad digital teknik i stället för personlig service. Därmed vältrar man över tidskrävande arbete och därmed sammanhängande risker på kunden.

Annons

Eftersom man systematiskt motarbetat kontanthantering har kunden hos flera banker ingen möjlighet till fysisk kontakt med sina surt förvärvade tillgångar, som nu göms i ett sårbart, närmast abstrakt elektroniskt system. Kontanter är en omistlig hörnpelare i en demokrati, men de som fortfarande begriper detta hänvisas i bästa fall utan skymt av medkänsla från kontoren till automater, utlämnade till vinterstormar, hällregn och rånare.

Bedrägerierna tycks komma som en överraskning för bankernas representanter. Den som fortfarande bevarar förmågan att tänka längre än näsan räcker blir knappast förvånad; detta kunde ju en katt ha förutsett! Då ställs vi inför frågan om rånare är intelligentare än bankfolk? Då är goda råd dyra. I annat fall måste väl bankens styrelser ha insett vad som väntat, men ignorerat följderna för kunderna.

Är det trots allt så att rånarna är mer välbegåvade borde väl bankerna sättas under någon form av förmyndarskap. Krokodiltårar är vi under alla förhållanden inte hjälpta av. Ge folk tillbaka kontor och kontanter! Det fungerar ju lyckligtvis ännu så länge i Sölvesborg!

Christer Forsberg

Annons
Annons
Annons
Annons