Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Ge barn och unga gratis lokaltrafik

De som inte har råd att skaffa busskort själva kan inte ta del av till exempel anordnade aktiviteter under loven som kommunen erbjuder.
Karlskrona • Publicerad 25 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blekingetrafiken, Bergkvarabuss, bergkvara buss, bussar, Bergåsa
Blekingetrafiken, Bergkvarabuss, bergkvara buss, bussar, BergåsaFoto: Christian Hylse

På loven finns det många barn och ungdomar som kanske inte har råd att ta bussen in till centrum och vara med sina kompisar, eftersom alla inte har samma förutsättningar. Därför tycker jag att alla under 18 år borde få gratis lokaltrafik under loven.

Barn vars familjer som inte har råd med busskort ska inte hamna efter. Och Karlskrona kommun hade ett förslag att ge ungdomar som var mellan 14 och 18 år gratis lokaltrafik 2022 som varade från 12 juli - 14 augusti.

Annons

”Det är efterlängtat av många och nu kan unga åka till sommarjobbet, aktiviteter och kompisar”, säger Håkan Eriksson (S), kunskapsnämndens ordförande.

Men så blev det inte, regionen sa nej. De tyckte att busskortet skulle kosta 300 kronor medan Karlskrona kommun tyckte att det var en självklarhet.

Framförallt så tycker jag att det är dåligt att vi ungdomar ska behöva betala för att åka lokaltrafik. Speciellt på sommarlovet eftersom det är så långt. Barn som inte bor inne i ett samhälle kan bli ensamma under sommaren. De som inte har råd att skaffa busskort själva kan inte ta del av till exempel anordnade aktiviteter under loven som kommunen erbjuder. Detta kan leda till utanförskap och även skapa en känsla av att man ej är som andra.

”Regelbunden fysisk aktivitet gör ofta att du sover bättre.”
Billy Karlsson

Jag anser även att om vi ungdomar skulle få gratis busskort under loven kan det leda till att man knyter nya kontakter och även ta del av aktiviteter i andra delar av kommunen som man kanske inte annars brukar åka till. Tänker även att detta skulle kunna leda till att ungdomar inte då söker sig till dumheter utan till de aktiviteter som erbjuds av kommunen.

Enligt 1177 visar studier att barn och ungdomar sover bättre om de är ute och gör något med kompisar eller familj i stället för att sitta inne hela dagen.

Regelbunden fysisk aktivitet gör ofta att du sover bättre. Du mår bättre, orkar mer och blir naturligt trött på kvällen när du har fått röra på kroppen under dagen.

Fördelen med busskort är främst att ingen kommer att vara ensam hemma för att hen inte har några pengar. Nu tycker jag att det är dags för kommunen att ta tag i detta, och att ge barn/ungdomar gratis lokaltrafik.

Billy Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons