Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Festknarkarna håller drogmarknaden vid liv

I söndags visade Agenda ett inslag om ett par bröder som ordnar rave-party i vattentornet i Ronneby berättar hur knarket flödar och beställer droger hem till dörren.
Publicerad 18 juni 2020
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Efter söndagens Agenda i SVT skriver Per Bengtsson om samhället måste bryta trenden med knarket.
Efter söndagens Agenda i SVT skriver Per Bengtsson om samhället måste bryta trenden med knarket.

Attityden bland unga till hasch eller marijuana har under de senaste sju åren förändrats och enligt CAN:s senaste rapport, ”Upp till var och en?”. 2013 tyckte endast fem procent av niondeklassarna att det borde vara tillåtet att röka hasch eller marijuana. I dag delar 13 procent av ungdomarna denna åsikt.

Med argument som att ”Droger är inte så farliga som de säger” har många unga köpt argumentet att olagliga droger skulle vara mindre farliga än till exempel alkohol. Men alla droger är skadliga för hälsan, särskilt för den unga hjärnan och det finns ingen anledning till att addera en drog till ekvationen om man redan mår dåligt.

Annons

Tanken att mitt behov går före alla andras väl och ve tydliggörs i inslaget från Ronneby när unge Janne får frågan "Tänker du någon gång på ditt ansvar i drogmarknaden och gängkriminaliteten som vi ser i Sverige?”Janne tittar oskyldigt in i kameran och svarar ”Det ligger i det jag gör. Det är också mitt fel, det är det ju. Vad ska jag säga om det? Jag är skyldig bara. Jag gör det som jag känner för, liksom, och som jag vill ha.”

Att attityder förändras genom tid är inte ovanligt, men det blir oroande när unga uttrycker att deras behov av droger är överordnade hela samhällets trygghet. Detta är en viktig påminnelse om att vi måste arbeta mer fokuserat och förebyggande i kampen mot droger.

Vi måste få bort stigmatiseringen om att alla knarkare är utslagna människor. Det som håller hela drogmarknaden vid liv idag är de vanliga festknarkarna. Skola, polis och civilsamhälle måste hitta nya former av samarbete för att bryta denna trend, vi kan inte vänta sju år till, då kan det vara för sent.

Per Bengtsson

Distriktsordförande IOGT-NTO Syd

Annons
Annons
Annons
Annons