Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Engelska skolan vår huvudprioritering

När vi i nästa vecka kommer att förhandla med andra partier om kommunens framtida styrning kommer en etablering av IES att vara en av Liberalernas huvudfrågor.
Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 8 januari 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”När vi i nästa vecka kommer att förhandla med andra partier om kommunens framtida styrning kommer en etablering av IES att vara en av Liberalernas huvudfrågor,” skriver Börje Dovstad.
”När vi i nästa vecka kommer att förhandla med andra partier om kommunens framtida styrning kommer en etablering av IES att vara en av Liberalernas huvudfrågor,” skriver Börje Dovstad.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Internationella Engelska Skolan (IES) är en friskola som finns på ett 40 platser i Sverige. Kommuner med olika färg på det politiska styret har välkomnat IES som exempelvis S-styrda Luleå och Liberalstyrda Landskrona. Undervisningen är delvis på engelska och skolan präglas av hög kvalitet, ordning och reda samt bra resultat. Cirka 150 000 barn står i kö till skolan.

När vi i Karlskronas ledning träffar näringslivet lyfter de alltid upp frågan om etablering av IES i Karlskrona. Det skulle underlätta för företagen att rekrytera nyckelmedarbetare och för dessa att bosätta sig i Karlskrona.

Annons

Förutom näringslivets propåer anser vi Liberaler att etablering av IES är en dellösning av de volymproblem Karlskronas skolor står inför. Det är bra om det är fler aktörer än kommunen som bidrar när det behövs många nya platser för barnen i vår växande kommun.

Det senaste året har vi i den samlade politiska ledningen vid några tillfällen träffat företrädare för IES och fått signaler att de gärna etablerar sig i Karlskrona. Tyvärr har frågan om IES gått i politiskt baklås. Trots majoritet i kommunfullmäktige för etablering har frågan inte varit möjlig att landa under innevarande mandatperiod.

Samarbetet i nuvarande politiska styret är gott. Vi har under mandatperioden fattat många gemensamma beslut som är bra för Karlskronas utveckling. Vi har också som regel hanterat och löst de frågeställningar som kommit på vårt bord.

IES är undantaget från den regeln eftersom Socialdemokraterna bestämt sig för att inte stödja IES etablering. Det förtjänas att understrykas att en del socialdemokrater som exempelvis avgående kommunstyrelseordförande Patrik Hansson (S) har uttalat stöd för IES etablering.

Moderaterna Emma-Swahn Nilsson och Bengt Förberg frågar i sin insändare i BLT hur andra allianspartier ställer sig till IES. Liberalernas inställning är glasklar – vi arbetar hårt för att IES ska etablera sig i här.

Liberalerna föreslår därför nu konkreta åtgärder för att underlätta en etablering av IES. Vi vill att kommunen hjälper IES att hitta en fastighet för dess etablering i Karlskrona. Vi vill också se över och ändra kommunala regelverk för att underlätta fristående skolors etablering.

Om några dagar är det val och det bästa tillfället att dyrka upp det politiska baklås som hämmat IES etablering. När vi i nästa vecka kommer att förhandla med andra partier om kommunens framtida styrning kommer en etablering av IES att vara en av Liberalernas huvudfrågor. Jag hoppas och tror att det efter valet finns en ännu klarare politisk majoritet för etablering. Låt nya kommunfullmäktige välkomna Internationella Engelska Skolan till Karlskrona.

Börje Dovstad

kommunalråd Liberalerna

Karlskrona kommun

Annons
Annons
Annons
Annons