Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

En kulturskatt håller på att förstöras

Alla som någonsin har besökt detta sällsynt vackra bibliotek inser att Carlskrona Läsesällskaps Bibliotek är en skatt som måste bevaras.
Karlskrona • Publicerad 15 mars 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carlskrona Läsesällskaps bibliotek.
Carlskrona Läsesällskaps bibliotek.Foto: Staffan Lindbom

Carlskrona Läsesällskaps Bibliotek håller på att monteras ned. Detta bibliotek inledde sin verksamhet 1794. Böckerna har på ett mangrant sätt katalogiserats av förre bibliotekarien Torsten Samzelius (9 000 volymer). Nu håller allt på att försvinna.

Samlingen finns i en av arkitekt SIR Åke Axelsson specialritad miljö på Nordenskjöldska gården i Karlskrona. Åke Axelsson ritade hyllor och hylldörrar, stolar och bestämde all inredning, ett fantastiskt vackert rum.

Annons

Men för några år sen sålde Karlskrona kommun huset. Nu vill nuvarande ägare ha tillgång till utrymmena. Om några veckor går Samzelius efterträdare bibliotekarie Andreas Nilssons kontrakt ut.

”Det är skandalöst att förstöra ett kulturarv på det här viset.”
Jane Betts

Ja, och sen? Vem ska föra kunskapen vidare? Vart ska bokhyllor och specialritade jalusier, bordet och stolarna ta vägen? Ner i någon källare?

Det är skandalöst att förstöra ett kulturarv på det här viset. Alla som någonsin har besökt detta sällsynt vackra bibliotek, suttit vid det tio meter långa ekbordet och hört Torsten Samzelius berätta om några av böckerna, inser att detta är en skatt som måste bevaras. På något sätt.

Ni politiker, förlägg ert nästa möte i biblioteket så ser ni själva vad som håller på att hända!

Jane Betts

Annons
Annons
Annons
Annons