Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Det är dags att införa euron

Frågan handlar till sist om vilket slags land vi vill att Sverige ska vara och på vilken sida vi ställer oss.
Publicerad 1 februari 2024 • Uppdaterad 2 februari 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I en värld där diktaturer flyttar fram sina positioner behöver Sverige välja sida och Europa stå enat.
I en värld där diktaturer flyttar fram sina positioner behöver Sverige välja sida och Europa stå enat.Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

I en värld där diktaturer flyttar fram sina positioner behöver Sverige välja sida och Europa stå enat. Det är dags att gå från halv till fullvärdig medlem i europasamarbetet. Det är dags att införa euron.

Det är tillsammans som Europas länder kan hålla ihop mot diktaturer, krig och förtryck, och enas mot diktaturer som Ryssland och Kina Det är tillsammans vi kan stå upp för våra gemensamma värden om frihet, demokrati och rättsstat. Vår union är grundad för att säkra freden och sätta stopp för nya stöveltramp i Europa.

Annons

Sverige står med ett halvt EU-medlemskap, att införa euron skulle göra det helt. Frågan handlar till sist om vilket slags land vi vill att Sverige ska vara och på vilken sida vi ställer oss. Vill Sverige fortsätta stå med ena foten utanför tillsammans med Ungern och en krets länder som blir allt mindre, eller vill bli en del av gemenskapen med länder som Tyskland, Nederländerna och Finland för att stärka och utveckla Europa.

Vi befinner oss i en tid då allt fler samhällsutmaningar måste lösas gemensamt i Europa. En sådan är att säkra omställningen till en fossilfri, konkurrenskraftig och växande ekonomi som är öppen mot omvärlden, och som bidrar till framtidens jobb. Sverige tjänar varje år 300 miljarder kronor på vårt EU-medlemskap.

Liberalerna vet vilken väg vi vill ta Sverige och Europa. Vårt recept är ett kraftfullt EU som håller ihop, där vårt land är med fullt ut i hela det europeiska samarbetet. Där andra tvekar är vi tydliga: det är dags att införa euron.

Styrelsen för Liberalerna i Blekinge

Roger Gardell EU-kandidat i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons