Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Bygg Blekinges största skatepark

Skateboarding bör ha sin egen dedikerade yta, designad av utövare och professionella för att möta sportens specifika krav och säkerhetsstandarder.
Karlskrona • Publicerad 21 juni 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi kommer kämpa för en renodlad och stor skatepark anpassad för nationella och internationella tävlingar och framtida OS-satsningar.
Vi kommer kämpa för en renodlad och stor skatepark anpassad för nationella och internationella tävlingar och framtida OS-satsningar.Foto: Gregorio Borgia

Efter ett möte med förvaltningschef Per Gjörloff och kultur- och fritidsnämndens ordförande Sophia Ahlin förstod vi att deras ”skatepark” egentligen är en ”livsstilspark” som ska inkludera en mängd andra aktiviteter som parkour, klättring och skate. Vi välkomnar alla satsningar på utomhusmiljöer för våra barn och ungdomar, men vi vill samtidigt argumentera för varför en renodlad, professionellt designad skatepark är ett mycket bättre alternativ för att höja statusen på sporten i länet.

För det första är skateboarding en sport i sig, erkänd som en OS-gren, och förtjänar samma respekt och investering som andra idrotter. Fotbollsplaner designas aldrig utifrån behoven hos frisbeegolfare. Dock kan de kombineras separat vid sidan av, likt i Rosenholm. På samma sätt bör skateboarding ha sin egen dedikerade yta, designad av utövare och professionella för att möta sportens specifika krav och säkerhetsstandarder.

Annons

Vi kommer kämpa för en renodlad och stor skatepark anpassad för nationella och internationella tävlingar och framtida OS-satsningar. En dedikerad skatepark skulle inte bara tillfredsställa behovet hos de lokala skejtarna utan också dra till sig talanger från andra områden, vilket skulle kunna sätta vår kommun på kartan som en destination för skateboarding. Det skulle kunna leda till evenemang, tävlingar och en ökad synlighet för sporten.

”För oss blir det tydligt att Ahlin och Gjörloff inte fullt ut förstår vad en riktig skatepark är och vad sporten faktiskt innebär när de väljer att slå ihop flera olika aktiviteter under begreppet ”livsstilspark”.”
Jens Larsson, Simon Fuglsang

För oss blir det tydligt att Ahlin och Gjörloff inte fullt ut förstår vad en riktig skatepark är och vad sporten faktiskt innebär när de väljer att slå ihop flera olika aktiviteter under begreppet ”livsstilspark”. En skatepark är inte en lekplats. Det är en arena för seriös träning och utveckling, där åkare på alla nivåer kan utmana sig själva och förbättra sina färdigheter.

Därför uppmanar vi kommunen att tänka om och investera i en stor, renodlad, professionellt designad skatepark. Låt oss ge sporten den respekt och det utrymme den förtjänar och säkerställa att våra skatetalanger får den bästa möjliga miljön att utvecklas i. En dedikerad skatepark är inte bara en investering i våra ungas rätt till meningsfull fritid utan även i kommunens framtid och rykte som en plats som värnar om idrottens mångfald och kvalitet.

Att samla flera olika aktiviteter på samma plats kan vara positivt. Men aktiviteterna får inte inkräkta på varandra eller tära på samma begränsade budget.

Vi kommer kämpa tills dess att en skatepark blir verklighet för våra barn och unga, för våra unga kan inte åka skateboard på era mötesprotokoll med intentioner.

Jens Larsson, Karlskrona skateförening

Simon Fuglsang (S)

Annons
Annons
Annons
Annons